<

Succesvolle Marktdag voor Ronald McDonald Kinderfonds

Buitenpost, 26 april 2024

Foto van één van de ondernemingen tijdens de Markdag & Fancy Fair bij het Lauwers College te Buitenpost (v.l.n.r. Amerins, Hendrike, Femke en Alissa)

BUITENPOST – De derdejaars havo- en vwo-leerlingen van Lauwers College Buitenpost kunnen terugkijken op een geslaagde Marktdag. Ze kropen de afgelopen maanden in de huid van een ondernemer tijdens het project Jong Ondernemen. Met dit project ontwikkelden ze een eigen product of dienst die ze vervolgens op donderdag 25 april daadwerkelijk in de markt hebben gezet tijdens de Marktdag op school. Ook tweedejaars mavoleerlingen deden mee, zij organiseerden een Fancy Fair. De winst van de Marktdag en de Fancy Fair komt ten goede aan het Ronald McDonald Kinderfonds.

Jong Ondernemen

De jonge ondernemers komen van 3 havo en 3 vwo, die met dit project in tien economielessen kennismaakten met alle facetten die bij het ondernemerschap komen kijken: van het bedenken van een bedrijfsnaam tot het schrijven van een ondernemingsplan en het bepalen van een marketingstrategie. En van de kostprijs en verkoopprijs berekenen tot aan financiële “risico’s” nemen. ,,Alles moesten ze zelf bedenken. Wat gaan we verkopen? Hoe gaan we dat organiseren? Wat hebben we nodig? Et cetera”, legt Meinte Brandsma, docent bedrijfseconomie, uit. Daarnaast gingen de leerlingen tijdens de lessen Beeldende Vorming aan de slag met het maken van een reclameposter.

,,Met dit project willen we onze leerlingen laten ontdekken waar ze goed in zijn en hun vaardigheden (verder) laten ontwikkelen. Ook proberen we hiermee een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het ondernemerschap in de regio. Wie weet krijgen de leerlingen de smaak van het ondernemen te pakken en starten ze na hun schoolcarrière een eigen bedrijf. Deze manier van onderwijs past ook goed bij de ontwikkelingen op het Lauwers College waarbij leerlingen naast het leren van theorie, ook steeds vaker praktijkopdrachten uitvoeren”, meent Brandsma.

Marktdag

Het project werd afgelopen donderdag afgesloten met een Marktdag & Fancy Fair op school. Met vlotte pitches, flyers, posters en een pakkende slogan probeerden de leerlingen hun onderneming zo goed mogelijk in de markt te zetten. Maar liefst 36 verschillende ondernemingen presenteerden zich, waarmee een veelheid van originele producten werd aangeboden; van sieraden tot aan bloemen, zaden, kaarsen en stickers. Ook de verkoop van etenswaren was erg populair. Vooral de broodjes hamburger waren niet aan te slepen. Menig ondernemer had al voor het einde van de middag een bordje met ‘uitverkocht’ bij de kraam staan.

Op de Fancy Fair van mavo 2 konden kinderen zich laten schminken, een foto laten maken bij een fotobooth, eendjes vangen, blikgooien en er was een zelfgemaakt rad van fortuin. Hoewel de ene groep ondernemers het maken van de producten leuker vond dan de verkoop ervan, was dit bij een andere groep ondernemers precies andersom. Al met al wordt teruggekeken op een geslaagde middag, wat naar verwachting een mooi bedrag op gaat leveren voor het Ronald McDonald Kinderfonds. De hoogte van dit bedrag zal door de jonge ondernemers worden berekend middels een winst- en verliesrekening.  

Sponsoren

De Fancy Fair is mede mogelijk gemaakt door sponsoren die door leerlingen zelf zijn benaderd: Platenenprofielen.nl, Aeres Buitenpost, Tuincentrum Banga Kollumerzwaag, Hengelsportland Surhuisterveen, HB Personeel Groningen, Fruitteeltbedrijf Oudebosch Niehove, Slagerij van der Bijl Buitenpost, Pluimveebedrijf Eek Oudwoude, Service- en installatiebedrijf H. Wagenaar De Westereen, Monere Management Haarlem, Albert Heijn Surhuisterveen, Plus Supermarkten Buitenpost, De Spar Kollumerzwaag, Moniek Bremer makelaardij Buitenpost, Stichting Zorg voor Elkaar Marum, Care 2 Risk Kollum, Bakkerij Smit Kommerzijl en Zuidhorn, Kreas Buitenpost, Elektrobode.nl Buitenpost, Albert Heijn Surhuisterveen, Poiesz Supermarkten Buitenpost, Advries, @WORK Personeelsdiensten Kollum en Drachten, Blokker Kollum, Bruna Kollum, Sake Store Kollum, Bakker van der Bijl Kollum, Slager van der Bijl Buitenpost, Dropshop Buitenpost, 't Gryntewinkeltsje  Buitenpost, Karins schoonheidssalon Kollum, Kapsalon OurChoice Kollum, Manjefiek Kollum, Artifleur Kollum, Kapsalon Gea Kollum, Mollenvanger Kees Oosterhof Doezum.

NAMENS ALLE LEERLINGEN VAN HET LAUWERS COLLEGE EN HET RONALD MC DONALD KINDERFONDS BEDANKT VOOR UW MEDEWERKING EN SPONSORING!!