<

Speciaal rapport plus medaille na een bijzonder schooljaar

Buitenpost, 8 juli 2021

Het Lauwers College Buitenpost heeft z’n leerlingen verrast met een blijvende herinnering aan het bijzondere cursusjaar. Naast het gebruikelijke rapport kregen de scholieren van de klassen 1, 2, en 3 ook een persoonlijk certificaat en een medaille uitgereikt. ,,Dat hebben de kinderen dik verdiend. Het is bewonderenswaardig hoe ze zich door alle coronaperikelen heen hebben geslagen.”

Op het certificaat staan de skills die de leerlingen zich het afgelopen jaar eigen hebben gemaakt. Computervaardigheden, zelfstandigheid, plannen, doorzettingsvermogen, anticiperen op de omstandigheden en verantwoordelijkheid voor de eigen leerprestaties; het is een greep uit de competenties die ongewild door de coronapandemie een boost kregen. ,,Daar mogen de leerlingen trots op zijn”, aldus mavo-teamleider Meindert van der Hoek. ,,Als school waarderen we het enorm wat er allemaal is gepresteerd.”

Behalve de vaardigheden siert ook een persoonlijke boodschap van de mentor/coach het speciale rapport. Middels een tekening van brugklasleerling Eline Gjaltema maakt het certificaat een verwijzing naar de coronapandemie. De medaille voor de uitzonderlijke leerprestatie ging - naast een boodschap van alle medewerkers van het Lauwers College - eveneens vergezeld van een covid-tekening, gemaakt door eersteklasser Sannah Dijkstra.

Het idee om aan het einde van het schooljaar iets extra’s voor de leerlingen te doen, ontstond in maart. Op dat moment mochten de kinderen na de tweede lockdown weer terugkeren op school om (deels) fysiek onderwijs te volgen. De rode loper werd uitgerold om de leerlingen feestelijk te onthalen in het schoolgebouw aan De Hoefslag.

Eenzelfde feestelijk tintje wilden we ook aan het eind van het schooljaar geven, zo vertelt docent en coach Nicole Davenpoort. ,,Het is heel knap wat de leerlingen hebben gedaan. Ze zijn heel flexibel geweest.” Samen met haar collega-coach Jannie Comello overhandigde Davenpoort het speciale rapport en de medaille aan ‘haar’ brugklassers. Voordat ze tot de uitreiking overgingen, spraken de beide docenten nog een kort woordje. ,,Het is onze wens dat we na de vakantie weer normaal les kunnen hebben”, zo blikte Comello vooruit.

Dat er in augustus volop fysiek onderwijs kan worden gegeven, daar hopen de leerlingen Peter Dijkstra en Johan Veenstra ook op. ,,Op school zie je je maten en beleef je veel meer.” Hoewel ze goed met het thuisonderwijs uit de voeten konden, was het bij vlagen best wel lastig om gemotiveerd te blijven, aldus Peter en Johan. ,,Het was een apart jaar. Door de omstandigheden had je soms niet zo veel zin meer school. Met elkaar in de klas is veel mooier dan alleen thuiszitten.”

Het persoonlijke certificaat en de medaille die het Lauwers College voor hen in petto hadden, waarderen Peter en Johan. ,,Dat is leuk en mooi.” Hun klasgenoten Manon Top, Mirthe Pathuis en Naenke Brecht Veenstra stellen het gebaar van school eveneens op prijs. ,,Het is heel leuk gedaan. Het is ook een échte medaille en geen plastic ding.”

Door de beperkingen was het schoolleven een stuk saaier, aldus Manon, Mirthe en Naenke. ,,Je kunt elkaar weinig zien en zit maar wat voor een schermpje.” De meiden zien er naar uit om na de vakantie weer dagelijks in het klaslokaal terecht te kunnen. ,,We hopen het niet nog een keer zo te hoeven doen”, kijken ze terug op het coronajaar. ,,We hebben school écht wel gemist.”