<

Skelterrace

Buitenpost, 28 juni 2021

Het Lauwers College kijkt met een enthousiast gevoel terug op de Skelterrace. Bij dit evenement op 25 juni j.l. eindigden leerlingen van de 2e jaars mavo van de locatie Buitenpost in de middenmoot van het klassement.

Op het terrein van het Nordwin college te Leeuwarden gingen de LC-scholieren de strijd aan met vmbo-leerlingen van een zevental andere Friese scholen met in totaal zo’n 18 skelters.

De skelterrace is een jaarlijkse happening om techniek bij jongeren onder de aandacht te brengen. De organisatie is in handen van ROC Friese Poort. Dit jaar, op de valreep, een race in afgeslankte vorm i.v.m. de voorbereidingstijd wegens Corona. Desalniettemin is het team enthousiast aan de slag gegaan en heeft het team binnen een zeer korte tijd een prachtige skelter kunnen maken. Ook werd het voertuig leuk opgepimpt met ballonnen en slingers. Wat extra vrolijkheid in deze tijden mag.

Bij de skelterrace zelf gaat het niet alleen om het neerzetten van de snelste tijd. Een behendigheidswedstrijd in de vorm van achteruitrijden en de docenterace zijn ook aspecten die meetellen voor de eindscore. Daarnaast wordt het ontwerp meegenomen in de beoordeling. Op alle onderdelen deed dit het team het gewoon goed. Je kunt wel stellen dat deze editie het team van het Lauwers College het sportiefste en eerlijkste team was wat meedeed, stelt Hoogterp, begeleider en techniekdocent.

De skelterrace is niet alleen een leuke bezigheid voor de leerlingen, maar levert volgens Hoogterp ook een positieve bijdrage aan hun ontwikkeling.

Techniekonderwijs is enorm in ontwikkeling binnen het Lauwers College. Het gaat de aankomende jaren starten met een nieuw praktijkgericht vak. In dit spiksplinternieuwe vak, genaamd Technologie & Toepassing (T&T), krijgen leerlingen van de mavo levensechte opdrachten voorgeschoteld. Bij T&T gaat de leerling naast het leren meer praktisch en creatief aan de slag met pakkende opdrachten vanuit bedrijven en instellingen uit de regio. Hierdoor volgt de leerling niet alleen lessen binnen de muren van de school, maar ook daarbuiten in de vorm van bijvoorbeeld een bedrijfsbezoek of skelterrace. Het is de bedoeling dat de leerlingen met behulp van moderne technologie tot concrete oplossingen komen die ook daadwerkelijk gerealiseerd kunnen worden. Bij slimme technologie moet je o.a. denken aan 3D printen, robotica, lasersnijders en drones.

Wellicht kunnen we het volgend schooljaar onderdelen voor de skelter 3D- printen of lasersnijden, de technologie staat niet stil. Het Lauwers College gaat graag mee in deze mooie ontwikkelingen binnen de techniekwereld en zal volgend jaar zeker weer deelnemen aan de skelterrace.