<

Schoolzeilen Lelystad 2016

Buitenpost, 20 juni 2016

We vertrekken vroeg met regen, regen en nog meer regen. En ook nog geen wind voorspeld dus zijn wij gek.....? Van zeilen zeker. Maar wie dan?; Rienk Schootstra en Myriam de Jong, Marte Hamstra, Aniek van der Meulen en Noa van Brummelen. Chauffeur en begeleider dhr. de Boer in zijn eigen pensioen tijd. Na de Ketelbrug zien we ineens een ander plaatje. Windmolens draaien en kabbelingen op het IJsselmeer. Voor de sfeer was het niet nodig maar toch leuk. Wanneer we er zijn is er al bijna zon te zien maar het waait weer erg zwakjes.

Na aanmelden en de jongelui in de wetsuits en zwemvesten gaat het los met de onderbouw. Marte en Aniek gaan in de eerste twee races niet te best, maar het was ook vrij nieuw voor beide om alles alleen te moeten doen. Daarna was het twee keer de beurt aan de bovenbouw. Noa krijgt een fokkenist mee van de onderbouw want, Aline Terpstra moet leren voor haar herexamen. Ondanks deze steeds wisselende bemanning gaat het best redelijk met Noa, maar ook Rienk en Myriam doen mee. Zo zeilen ze allemaal vier wedstrijden en daarna de finale.

Eerst enkele leuke hilarische gebeurtenissen.
In race drie starten Myriam en Rienk best goed en dan krijgt Rienk.............kramp!!! Hij ligt als een plank in de boot en ze drijven zodanig af dat de wedstrijd begeleiding komt helpen. In de boot liggend wordt de kramp eruit geknepen nadat ze Rienk vroegen of ze hem pijn mochten doen, jawellll !!! In de laatste race onderbouw gaan Marte en Aniek als eerste om de eerste boei, goed zeg. Daarna komen ze de tweede keer om die boei als nummer 5 en blijkt achteraf dat een andere boot hun aangevaren heeft en ze hadden nog voorrang ook! Direct na de finish grijpt Marte mis en kiepert achterover uit de boot zonder dat Aniek het eerst merkt. Aniek probeert man-over-boord maar ze moet alléén terug laveren. De rubberboot is eerder bij Marte en zo komt het weer goed, lachen dus. Na de laatste voorronde race slaan Rienk en Myriam om, niet met de haven in het zicht. Nee...in de haven. 

In de finale zeilen beide nog mee en daarna komt de uitslag. Marte en Aniek worden 8ste van de 9 dus geen hekkensluiter en wel veel plezier gehad en ook veel geleerd. In de finale zeilt Rienk met Myriam naar plek vier en Noa naar plek vijf. In de einduitslag staat Noa vierde met Aniek en Marte. Net naast het podium helaas en Rienk en Myriam vijfde van de 10. Noa super gedaan maar ook Rienk en Myriam goed gedaan hoor, ondanks de kramp. Op de terugreis is de sfeer geweldig en de verhalen worden steeds sterker. Het watersport enthousiasme spat eraf en dit wordt bij de grote M in Joure beloond met ijs, Mc Flurry en nog meer van dhr. de Boer. Hij voelt zich weer jong  en dat is wat waard, toch?