<

Scholieren tonen zich aanpakkers bij LC-doet

Buitenpost, 18 maart 2019

Het Lauwers College kan terugkijken op een geslaagde tweede editie van LC-doet. De leerlingen hebben goed gewerkt, zo viel alom op de diverse locaties te beluisteren. ,,Ze weten van aanpakken.”

Bij in totaal 26 organisaties en instellingen waren 180 tweedeklassers van vwo, havo en mavo van de locatie Buitenpost van het Lauwers College vrijdag aan de slag als vrijwilliger. Daarbij verrichtten ze allerhande klussen, zowel binnen als buiten. De laatste categorie trof het niet: in de ochtenduren regende het nagenoeg onophoudelijk.

Een groep leerlingen die bij ’t Suyderhuys in Surhuisterveen neerstreek, merkte amper tot niets van de weinig aangename weersomstandigheden. Zij staken in de verwarmde vertrekken van het woonzorgcentrum de handen uit de mouwen. Het leeuwendeel van de scholieren had het goed naar de zin in ’t Suyderhuys en hielp in kleine groepjes enthousiast mee. ,,Het is mooi om dit voor de bewoners te kunnen doen”, stelde één van de meiden terwijl ze fleurige bloemen in de modder stopte.

Naast het planten van bloemen in potten en bakken pakten de leerlingen nog tal van klussen op in ’t Suyderhuys. Zo bakten ze pannenkoeken, speelden ze spelletjes met de bewoners en hielpen mee met de was en de boodschappen. Ook werden er nagels gelakt. ,,Dat is hartstikke leuk om te doen en het is ook nog gezellig”, luidde een reactie. De vrouwen die de handverzorging ondergingen, toonden zich zeer tevreden met het resultaat. ,,We kunnen vanavond wel even op stap”, klonk het met een brede glimlach.

Naarmate de scholieren langer in het zorgcentrum waren, des te ontspannener ze zich door het zorgcentrum begaven. ,,Het was eerst wel een beetje spannend. Maar nu niet meer”, aldus één van de LC-doeners tegen het eind van de ochtend. ’t Suyderhuys laat de leerlingen na binnenkomst bewust even wennen aan de omstandigheden. ,,Eerst zijn de kinderen heel stil. In de loop van de dag worden ze steeds losser”, aldus de medewerkers Hariët Groenia, Monique Postma en Ankje Akkerman van het zorgcentrum.

Ook in 2018 had ’t Suyderhuys scholieren van het Lauwers College over de vloer in het kader van LC-doet. ,,Dat is toen heel goed bevallen.” Het Feanster woonzorgcentrum beschouwt LC-doet als een meerwaarde voor álle betrokken partijen. ,,Het is heel goed dat het Lauwers College dit organiseert. Het is ook belangrijk; er zijn veel mensen nodig in de zorg.” Ook de bewoners van ’t Suyderhuys vinden het volgens de medewerkers prachtig dat de scholieren langskomen. ,,Dat er kinderen bezig zijn, vinden ze heel mooi. Dan zie je de bewoners soms glimlachen. Daar doe je het voor; voor de kleine dingen.”

Ook bij een volgende editie van LC-doet wil ’t Suyderhuys weer graag meedoen. Als het aan docent en coördinator Gert van Duinen van het Lauwers College ligt, krijgt het project zeker een vervolg. ,,De leerlingen hebben enorme bergen werk verzet en van alles gedaan. Daarnaast is het heel waardevol wat ze meemaken. Ze krijgen allerhande nieuwe inzichten.”

Dat de weersomstandigheden voor de buitenactiviteiten ongunstig waren, leek de leerlingen amper te deren. Sterker nog: er werd niet gezeurd over de regen, maar gewoon doorgewerkt, zo kreeg Van Duinen te horen. ,,Het is geweldig dat het zo gegaan is. Een ieder verdient een groot compliment.”