<

Ga je schaatsen of zwemmen?

Buitenpost, 21 februari 2018

Een veel gestelde vraag de eerste weken na de kerstvakantie. Vijf jaar geleden besloten we een oude traditie van het Lauwers College in ere te herstellen: een jaarlijks terugkerend sportief uitje naar het zwembad en de ijsbaan voor klas 1 en 2.

Donderdag 25 januari was het zo ver: met de bus naar Leeuwarden, naar subtropisch zwemparadijs de Blauwe Golf en schaatsbaan de Elfstedenhal. Een feestje, voor zowel de leerlingen als voor de begeleiders.

Dit jaar kozen er voor het eerst meer leerlingen voor het schaatsen dan voor het zwemmen. Ruim 200 leerlingen trokken om tien uur hun schaatsen aan en ruim 150 hun zwemkleding. De oudere dames en heren die op donderdagochtend rustig hun baantjes wilden zwemmen of hun rondjes wilden schaatsen, keken wel even op hun neus toen de massa leerlingen uit de bus stapte, maar ze konden er wel om lachen. Gelukkig wisten onze leerlingen zich prima te gedragen.

Eén van de leerlingen reed maar liefst 25 rondjes; hij wilde wel eens 10 kilometer rijden. Een andere leerling kwam er achter dat haar schaatsen wel erg bot waren van het straatsen van twee jaar geleden. Op het nog snel gehuurde scherpe paar reed ze veel beter weg. De tijd ging snel voorbij, voordat we het wisten was het twaalf uur en moesten we het ijs af, omdat er gedweild moest worden. Gelukkig hadden we nog net tijd voor warme chocolademelk.

In de Blauwe Golf was het fijn om van de glijbaan te roetsjen, op de golven te deinen of in het bubbelbad te bivakkeren. Een ijsje of een patatje hoort daar voor sommige leerlingen bij.

Al met al een geslaagde ochtend. Dit is een traditie, volgend jaar gaan we weer, dat staat vast.