<

Provinciale Onderwijsprijs ‘eyeopener’ voor LC Buitenpost

Buitenpost, 5 februari 2019

Sommige leerlingen staan thuis inmiddels regelmatig in de keuken om iets lekkers te maken. Het chemie-scheikundeproject van het Lauwers College Buitenpost, waarbij voedingsmiddelen een belangrijke rol spelen, is in meerdere opzichten een ‘boppeslach’.

Niet alleen de scholieren zijn enthousiast over het project, ook het onderwijsveld is lovend over de vernieuwende en inventieve werkwijze. Het chemie-scheikundeproject van de Buitenposter school won eind vorige maand de Onderwijsprijs van de provincie Fryslân. Docent Douma en een groep leerlingen namen in Leeuwarden een plastieken Bronzen Olifant en een oorkonde in ontvangst.

De prijs werd uitgereikt door gedeputeerde Sietske Poepjes. De jury had volop lof voor het Buitenposter project. Dat het Lauwers College in de Friese hoofdstad bij de middelbare school met de hoogste eer streek, leverde een automatische nominatie op voor de finale van de Landelijke Onderwijsprijs. Deze is eind maart in Leiden.

Het winnen van Provinciale Onderwijsprijs is de verdienste van de hele sectie scheikunde van het Lauwers College Buitenpost, aldus Douma. ,,We doen het samen.” Met het chemie-scheikundeproject werd vijf jaar geleden in de derde klassen een - bescheiden - begin gemaakt. De start omvatte een oliebollenproject. De kinderen moesten zich verdiepen in de chemische processen die een rol spelen bij het oliebolbakken. ,,Door met voedsel te werken zijn de leerlingen vaak veel serieuzer”, weet Douma. ,,Ze zorgen er ook voor dat het allemaal lukt, omdat ze de puddingbroodjes, cake, koekjes, frites, stamppot, yoghurt of pizza uiteindelijk zelf mogen opeten.”

De creatieve en inventieve werkwijze bleek een voltreffer. De vakgroep ontwikkelde zelf modules voor aantrekkelijker en interessanter scheikunde-onderwijs. Naast de basistheorie krijgen de leerlingen onder meer opdrachten die met behulp van voedingstechnologie moeten worden uitgevoerd en waarbij veel eigen initiatief wordt gevraagd. ,,Er wordt gewerkt vanuit de chemie-gedachte. Scheikunde is de hoofdmoot; dat staat centraal”, zo benadrukt Douma. ,,Het koken dient als eyeopener en om de leerlingen te motiveren een opdracht tot een goed einde te brengen.”

Met de komst van een gloednieuw Moleculair Gastronomisch Lab in het gebouw aan De Hoefslag kunnen de scholieren sinds dit cursusjaar in perfecte omstandigheden werken. De leerlingen dienen in de keuken ook zelf voor orde, rein- en netheid te zorgen. ,,Ze krijgen een stukje hygiëne en een stukje voedselleer mee.” Zo is het chemie-scheikundeproject op talrijke vlakken een openbaring. ,,De kinderen weten nu bijvoorbeeld hoeveel boter er in een cake gaat en waarom een cake rijst. Normaal staan ze daar niet bij stil.”

Dat het Lauwers College Buitenpost de Onderwijsprijs Fryslân in de wacht sleepte, verraste een blije Douma ‘toch wel’. Uiteraard spreekt uit de oorkonde erkenning voor het werk van de scheikunde-sectie. Douma en z’n collega’s hechten echter minstens zoveel waarde aan de waardering op school.  ,,Het is bijzonder en veelzijdig onderwijs met veel leuke elementen.”

Dat ‘moleculair koken’ op het Lauwers College Buitenpost populair is, blijkt ook bij de eersteklassers die voor hun flexuren in het kader van LC StarTime mochten inschrijven voor de workshops SuperChefs. Het aantal aanmeldingen overtrof het aantal beschikbare plaatsen ruimschoots. De eerste groep SuperChefs gaat deze week aan de slag met het slotstuk: de meesterproef. Deze bestaat uit het maken van een warm en koud buffet voor de docentenkamer. Bij het project jureren lokale ondernemers. De chef van restaurant De Pyramide komt dit keer langs voor de beoordeling. Ook Bakkerij Gouma fungeert als jury.  

,,Het is heel leuk om dit te doen en je leert er veel van”, aldus de leerlingen over het project. Douma hoort het glimlachend aan. ,,Ze pakken het goed op en het geeft plezier.”