<

Proeven aan Politiek Den Haag

Buitenpost, 13 december 2019

Op woensdag 4 december stond een excursie gepland voor leerlingen van het vak maatschappijwetenschappen. Er gingen bijna tachtig leerlingen mee uit havo 5 en vwo 6. We vertrokken ’s ochtends in alle vroegte vanaf de Hoefslag in een grote dubbeldekker van Dalstra Reizen. Tijdens de 2,5 uur durende rit naar Den Haag konden gelukkig de oogjes van sommige leerlingen (en leraren) nog even dicht.

In Den Haag aangekomen splitsten we de groep. Groep 1 bezocht het Humanity House en groep 2 De Gevangenpoort.

Bij het Humanity House werd de groep ontvangen en begeleid door Anja, zelf een vluchtelinge. Na een introductie over vluchtelingen en Anja haar persoonlijke vluchtverhaal, gingen leerlingen een ‘ervaringsreis’ maken door het museum. Tijdens deze ‘ervaringsreis’ kon je ervaren hoe het is om vluchteling te zijn en maakte je via videoschermen ook kennis met verschillende vluchtelingen en hun verhaal.

Bij de Gevangenpoort kreeg de groep een rondleiding door verschillende ruimtes met attributen die gebruikt werden bij de bestrijding van criminaliteit door de jaren heen. Wat is er (gelukkig) veel veranderd in de loop der jaren!

Na de ochtendprogramma’s verzamelden we ons bij stichting ProDemos. Hier volgde iedereen in zijn/haar eigen klas het programma Kamervragen. Dit programma begon met een korte sessie, waarin leerlingen een quiz over politieke besluitvorming speelden en zich voorbereidden op het talkshowgedeelte door onderwerpen en vragen voor het Kamerlid te bedenken.

Daarna volgde een rondleiding op het Binnenhof en mochten we plaatsnemen op de publieke tribune van de Tweede Kamer. Daar vond deze woensdag het debat over de vermeende fraude met kinderopvangtoeslagen plaats. Kamerleden voerden een felle discussie met staatssecretaris Snel. Leerlingen vonden het bijzonder om dit eens ‘in het echt’ mee te maken en hadden nog wel langer dan de maximale 15 minuten willen blijven kijken.

Als afsluiting van de dag volgde een talkshow met Tweede Kamerlid Rudmer Heerema (VVD). Tijdens deze talkshow werd hij over de onderwerpen die de leerlingen eerder hadden voorbereid aan de tand gevoeld, bijvoorbeeld over het leenstelsel voor studenten en het onlangs door de Kamer aangenomen vrouwenquotum. Leerlingen konden hier vervolgens op reageren en mochten hun zelfbedachte vragen stellen. Ook moesten leerlingen door middel van stemkastjes meestemmen over stellingen: een leerzaam en interactief programma!

We blikken terug op een geslaagde dag, waarbij leerlingen even hebben kunnen proeven aan Politiek Den Haag.