<

Prachtige uitdagingen in Science Lab

Buitenpost, 16 oktober 2018

Puddingbroodjes, koekjes, pizza’s, stamppot, yoghurt, oliebollen; het is een greep uit de producten die allemaal in de nieuwe keuken van de bèta-hoek van het Lauwers College in Buitenpost worden gemaakt. “De leerlingen vinden het aantrekkelijk en fijn.”

Behalve het Moleculair Gastronomisch Lab (de keuken) zijn er ook nog een Science Lab (de experimenteerruimte) en een multifunctioneel lokaal gerealiseerd. De vakdocenten scheikunde, natuurkunde en biologie zijn maar wat blij met de jongste ontwikkelingen. “Het is prachtig geworden.”

Met de vernieuwde omgeving kunnen de docenten en de leerlingen prima uit de voeten. In het Science Lab kunnen de scholieren helemaal zelfstandig in kleine groepen met de practica aan de slag. “Ze moeten plannen, organiseren en creatief leren denken. De leerlingen dienen zelf het heft in handen te nemen. Dat vergt soms een omslag, maar is wel heel leuk”, aldus de vakdocenten. Bij het uitvoeren van de opdrachten krijgen de scholieren wel de nodige ondersteuning. Hiervoor zorgen de technisch onderwijsassistenten.

De vakgroep heeft zelf modules ontwikkeld om het scheikunde-onderwijs aantrekkelijk(er) en interessant(er) te maken. “Koken is scheikunde”, aldus de docenten. De leerlingen krijgen naast de basistheorie onder meer opdrachten die met behulp van voedingstechnologie moeten worden uitgevoerd. “Daarmee kunnen ze de kennis in de praktijk toepassen en wordt het allemaal tastbaarder gemaakt.”

Dat een middelbare school als het Lauwers College, met hoofdzakelijk theoretische opleidingen, de beschikking heeft over een eigen Moleculaire Gastronomisch Lab is best wel bijzonder, stelt de vakgroep. “Bij havo-vwo is een keuken waar leerlingen kunnen koken, niet vanzelfsprekend maar eerder uniek te noemen.” Wanneer de leerlingen met het maken van een product bezig zijn, werken ze nauwkeurig en netjes, is de ervaring van de docenten. “Ze willen het goed doen, mede omdat het iets van henzelf is en ze het kunnen opeten. Dan moet bijvoorbeeld een cake niet mislukken.”

De vernieuwingen in de bèta-hoek van het Lauwers College in Buitenpost zorgen ervoor dat er naast het koken ook nog andere projecten kunnen worden uitgevoerd. Zo zijn tweedeklassers momenteel bezig met robotica (programmeren met LEGO). Andere practica betreffen activiteiten met de 3D-printer en een soldeerproject/elektronica. “Het is schitterend om uit te zoeken wat er nou in de mobiele telefoon zit”, wijst de vakgroep op een van de uitdagingen.

Het Lauwers College is voornemens de komende tijd de wereld achter de formules nog veelzijdiger te maken. Ook staan er vrije proeven op de rol. “Het motiveert de leerlingen”, weten de docenten. “Je kunt hier nu heel lekker werken.”