<

Paarse Vrijdag uitbundig gevierd!

Kollum, 11 januari 2018

Op het Lauwers College Kollum is het belangrijk dat je jezelf kunt zijn. Om dit te stimuleren is er een werkgroep van leerlingen en docenten opgericht, team Be*You*tiful .. De groep leerlingen bedenkt en organiseert gedurende het schooljaar een aantal acties, waarvan Paarse Vrijdag er een is. Paarse Vrijdag wordt op veel scholen in het land georganiseerd. Door paars te dragen laten scholieren zien dat ze iedereen accepteren, ongeacht geslacht of geaardheid.

Voorafgaand aan de dag heeft het team leerlingen hebben zelf de playlist samengesteld van de muziek die er in de pauze werd gedraaid. Vlaggen werden gemaakt en de school is uitbundig paars versierd.  Leerlingen en docenten werden vooraf opgeroepen zich vooral in de kleur paars te kleden. Erg lastig, want paars is nu eenmaal niet een kleur die veel mensen in de kast hebben hangen. Diegene die zich het meest paars heeft weten te kleden verdiende een paarse taart.

Tijdens de vergaderingen van het team wordt er ook nagedacht over de toon die er door de acties gezet wordt. Die moet vooral lichtvoetig zijn, gericht op ´verbroedering´ in plaats van verdeling, juist acties en gesprekken waar iedereen zich mee kan identificeren. Docenten en leerlingen zijn zich steeds meer bewust van hoe belangrijk het is dat iedereen zichzelf kan zijn en uiten. Dat meningen erg verschillend mogen zijn is erg belangrijk, het zijn de verschillende kleuren immers die de regenboog zo mooi maken. En het is fijn om te ervaren dat die meningen wel met respect kunnen worden uitgesproken, of je het er nu wel of niet mee eens bent.