<

Paarse vrijdag met optreden Rowan Veltman op Lauwers College Kollum

Kollum, 12 december 2022

Afgelopen vrijdag 9 december kleurden de scholen van het Lauwers College in Buitenpost, Grijpskerk en Kollum paars tijdens Paarse Vrijdag. Voor deze dag organiseerden leerlingen en docenten verschillende activiteiten, waaronder een optreden van BN’er Rowan Veltman en/of het hijsen van de regenboogvlag.

Elk jaar vindt Paarse Vrijdag op de tweede vrijdag van december plaats, met als doel om seksuele- en genderdiversiteit bespreekbaar te maken. De lessen van deze week stonden op het Lauwers College dan ook in het teken van diversiteit en LHBTQIA+, oftewel: lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, queer, intersekse en aseksueel.

Optreden Rowan Veltman

Het hoogtepunt van deze week was het optreden van Rowan Veltman op Lauwers College Kollum. Veltman deed in september van dit jaar mee aan Hollands Got Talent. Met een Friese vertaling van het nummer Everything I Wanted van Billie Eilish, wist hij zich in één optreden te plaatsen voor de halve finale van deze talentenjacht op RTL4.

Tijdens Paarse Vrijdag bracht deze bekende Fries (en BN’er) verschillende liedjes naar de school in Kollum. Van ‘Titanium’ tot aan zijn auditienummer bij Hollands Got Talent, alles kwam voorbij.

Naast dit optreden, hees hij de regenboogvlag samen met de beYOUtiful-groep; de start van Paarse Vrijdag op Lauwers College Kollum.  

Het gesprek aangaan

Ook op andere locaties van het Lauwers College werd aandacht aan Paarse Vrijdag besteed, zoals in Buitenpost. Daar werden onder andere paarse bandjes uitgedeeld en is de regenboogvlag gehesen.

Om het gesprek over LHBTQIA+ verder op gang te brengen, hingen overal posters in de school. In de lessen gingen docenten hierover met leerlingen in gesprek. Met al deze activiteiten was Paarse Vrijdag op iedere locatie van het Lauwers College het onderwerp van gesprek.