<

Oog in oog met de Matthäus Passion

Buitenpost, 7 februari 2017

“Steeds weer blijken leerlingen dit project, en dan vooral de uitvoering zelf, een geweldige belevenis te vinden!”

Vanaf 2004 hebben we op het Lauwers College in Buitenpost de traditie om met geïnteresseerde leerlingen van klas 4 havo en vwo, ouders en docenten naar de Matthäus-Passion in de Oosterpoort in Groningen te gaan.

De Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach (1685 - 1750) is één van de allerbelangrijkste en meest complexe  - en naar veler smaak:

mooiste -  grote muziekwerken van de klassieke westerse muziek. Het werd op 11 april 1727 voor het eerst uitgevoerd in de Thomaskirche van Leipzig, als onderdeel van de zogenaamde Vesperdienst op Goede Vrijdag. Zij kreeg haar definitieve vorm bij de derde uitvoering in 1736.

De Matthäus-Passion is een enorm werk voor twee koren (en Soprano in ripieno), twee orkesten en een zestal solisten, waarin het lijdensverhaal van Christus wordt uitgebeeld. Het stuk duurt ongeveer drie uur: het eerste deel duurt een uur-en-een-kwartier, na een pauze van een half uur volgt het tweede deel van een uur-en-drie-kwartier. Het is voor oor én oog een ongelooflijke belevenis. In Nederland is dit werk buitengewoon populair. Het wordt jaarlijks in de lijdenstijd in allerlei uitvoeringen op tal van plaatsen ten gehore gebracht.

Het project ‘Oog in oog met de Matthäus-Passion’ (naar een idee van de Nederlandse Bachvereniging) bestaat uit twee onderdelen.

Docent Duits Harm Sterenberg: “Vóór we naar de uitvoering gaan, houd ik op 7 april een twee uur durend hoorcollege over de Matthäus-Passion.

Tijdens dit college worden allerlei aspecten van het werk en de uitvoering belicht.

Vervolgens wonen wij op donderdag 13 aprileen uitvoering bij in de Oosterpoort te Groningen. De uitvoerenden zijn:

dirigent: Michael Hofstetter · Evangelist: Daniel Johannsen · Christus: Konrad Jarnot sopraan: Marie Frederike Schöder · alt: David Allsopp · tenor: Martin Mitterrutzner · bas: David Jerusalem , Noord-Nederlands Orkest m.m.v. Roder Jongenskoor en Noord Nederlands Concertkoor.

Het Lauwers College doet nu voor het veertiende jaar mee aan dit speciale project. Steeds weer blijken leerlingen dit project, en dan vooral de uitvoering zelf, een geweldige belevenis te vinden!”