Multi-entertainment met moedige durfallen
Buitenpost, 12 april 2019
De derde editie van het culturele festijn Culto van het Lauwers College is een groot succes geworden. ,,Het was prachtig wat de leerlingen hebben laten zien. En het wordt steeds professioneler.”
Een klein kwartiertje na het lange ovationele applaus zit een groep bezoekers nog na te genieten van de voorstelling. De goed bezette aula van het Lauwers College in Buitenpost was woensdagavond twee uren lang het decor van toneel, muziek en dans. Ook achter de coulissen spreken de gezichten boekdelen over het verloop van de avond. ,,Wat was het leuk. De leerlingen hebben het fantastisch gedaan”, straalt docent Agnes Busse.
Samen met haar collega Bart van Overveld is Busse de drijvende kracht achter de organisatie van de Culto. ,,Het is hartstikke mooi om te zien hoe kinderen van alle leerjaren bij de Culto samenkomen en wat voor plezier ze eraan beleven”, stelt de docent drama. Zij heeft de indruk dat het evenement meer en meer gaat leven onder scholieren. ,,Ze enthousiasmeren elkaar. Dat is toch geweldig.”
Aan editie drie van de Culto namen een kleine dertig leerlingen en docenten deel. Een oud-leerling droeg bij aan de technische ondersteuning. Het enthousiaste gezelschap bracht de voorstelling Cleopatra op de planken. De scènes van het door Busse en van Overveld geschreven stuk werden afgewisseld met muziek en dans.
Die intermezzo’s vielen zeer in de smaak bij het publiek. ,,Het is leuk, al die afwisseling”, aldus bezoekers over de opzet. Dat het Lauwers College het culturele evenement organiseert, vinden ouders lovenswaardig. Ook verdienen de leerlingen volgens hen een enorm groot compliment. ,,Dat ze het allemaal durven om daar te gaan staan…” In de ogen van de ouders is de Culto een unieke ervaring voor de kinderen. ,,Dit zijn leuke dingen op school. Jeugd die creatief is en plezier maakt; dat is super goed.”
Een ouderpaar dat al voor de derde keer de Culto bezoekt, is van oordeel dat de culturele happening aan kwaliteit wint. Qua acteren gaat het bijvoorbeeld steeds vloeiender, stellen ze. De trouwe fans - hun beide dochters die meedoen, zitten in de examenklassen - zijn maar wat content met het letterlijke podium dat het Lauwers College de leerlingen biedt om te laten zien wat ze allemaal in huis hebben. ,,Dat is fantastisch en moet vooral zo blijven. Dat geldt ook voor de interacties met muziek en dans. Het is een prima formule.”
Naast vermaak en amusement bood de Culto de toeschouwers ook een breed beeld van Cleopatra (69 voor Christus - 30 voor Christus). Deze bekende koningin van het oude Egypte wordt veelal neergezet als een wrede en verleidelijke vrouw die vele (Romeinse) mannen aan haar bond. Maar er is ook een andere kant: dat ze zelfbewust was en over een grote intellectuele bagage met dito bestuurlijke kwaliteiten beschikte.
Op soms hilarische wijze werden de beide imago’s van Cleopatra op de Culto-bühne vertoond. Dat gebeurde in het heden - met onder meer een vette knipoog naar het credo ‘alles voor de commercie’ - en in de periode waarin Cleopatra leefde. De schitterende kostuums en het taalgebruik voerden de toeschouwers daarbij mee terug in tijd van de oudheid.
Naarmate de avond vorderde, werden de acteurs losser en losser. ,,Wat is dit mooi om te aanschouwen”, klonk het meerdere keren vanuit de zaal. Ook bij de artiesten verdween de plankenkoorts zeer rap. Het gevolg was een wervelende show in een fraaie entourage met stralende leerlingen. Alles ging heel perfect, constateerde een dolblije Van Overveld na afloop. ,,Dit is heel erg kicken en supergaaf.”