<

Marktdag & FancyFair leveren €1.576,55 op

Buitenpost, 2 juli 2024

Overhandiging van de cheque v.l.n.r.: Marjan Postma - manager Ronald McDonald Beetsterzwaag, Stefany Alma - leerling mavo 2 en Gerda Pander - moeder van Stefany.

BUITENPOST – In april dit jaar organiseerden de derdejaars havo- en vwo-leerlingen van Lauwers College Buitenpost een Marktdag op school. Ze kropen bij het project Jong Ondernemen in de huid van een ondernemer, waarbij ze een eigen product of dienst ontwikkelden. Op 25 april werden deze producten en diensten gepresenteerd tijdens een Marktdag op school. De tweedejaars mavoleerlingen organiseerden een Fancy Fair. In totaal is een winst van €1.576,55 behaald, wat geheel ten goede komt aan het Ronald McDonald Kinderfonds. De overhandiging van dit bedrag vond afgelopen maandag plaats.

Jong Ondernemen

De jonge ondernemers kwamen van 3 havo en 3 vwo, die met dit project in tien economielessen kennismaakten met alle facetten die bij het ondernemerschap komen kijken: van het bedenken van een bedrijfsnaam tot het schrijven van een ondernemingsplan en het bepalen van een marketingstrategie. En van de kostprijs en verkoopprijs berekenen tot aan financiële “risico’s” nemen. ,,Alles moesten ze zelf bedenken. Wat gaan we verkopen? Hoe gaan we dat organiseren? Wat hebben we nodig? Et cetera”, legt Meinte Brandsma, docent bedrijfseconomie, uit. Daarnaast gingen de leerlingen tijdens de lessen Beeldende Vorming aan de slag met het maken van een reclameposter.

Winst maken

Dat het niet altijd gemakkelijk is om een goed draaiende onderneming op te richten blijkt ook uit de winst- en verliesrekening die de leerlingen na afloop deden. Het bedrag onder de streep varieerde van een verlies van €12,00 tot een winst van €117,00 voor VOF AAHF die zelfgemaakte sieraden, haarclips en tote bags (draagtas van duurzaam materiaal) verkocht. In totaal leverden de Marktdag en Fancy Fair een winstbedrag van €1.576,55 op. Het grootste gedeelte hiervan is afkomstig van de Fancy Fair van de tweedejaars mavoleerlingen. Talloze originele activiteiten werden op poten gezet, waaronder een zelfgemaakte fotobooth en een Rad van avontuur, blik gooien en badeendjes vissen. Daarvoor werden samenwerkingen met lokale ondernemers gezocht voor de sponsoring.

Ronald McDonald Kinderfonds

Het Ronald McDonald Kinderfonds werd door leerlingen als goed doel gekozen. Stefany Alma uit 2 mavo had dit doel aangedragen en kreeg daarop de meeste stemmen. Ze vertelt erover: ,,Mijn broertje was één jaar toen we ontdekten dat hij ongeneeslijk ziek is. Een stofwisselingsziekte heeft hij. Hij moest al meerdere risicovolle operaties ondergaan. Mijn ouders konden toen in het Ronald McDonald Huis overnachten. Dat was erg fijn, zo hoefden ze niet steeds op en neer te reizen naar Groningen.” ,,Tijdens dit soort spannende dagen heb je een plek om je even terug te trekken en tot rust te komen. En tegelijkertijd ben je binnen vijf minuten bij je kind. En dat allemaal tegen een lage eigen bijdrage. Ik ben erg blij dat dit bestaat”, vult Gerda Pander, de moeder van Stefany, aan.

Marjan Postma, manager Ronald McDonald Beetsterzwaag, nam de cheque van €1.576,55 afgelopen maandag uit handen van Stefany en haar moeder in ontvangst.