<

Marije Reitsema in finale van twee klassieke olympiades

Buitenpost, 13 februari 2023

Afgelopen week heeft de zeventienjarige Marije Reitsema uit 6 vwo van Lauwers College Buitenpost zich geplaatst voor maar liefst twee klassieke olympiades: Grieks en Latijn. De Klassieke Olympiaden Grieks en Latijn zijn een initiatief van Vereniging Vrienden van het Gymnasium, Vereniging van Classici in Nederland en het Nederlands Klassiek Verbond.

De Klassieke Olympiaden zijn wedstrijden (voor scholieren en voor volwassenen) die kennis van Latijn en/of Grieks testen. Aan de Klassieke Olympiaden voor jongeren kunnen alle vwo-leerlingen van klas 5 en 6 deelnemen.

Drie rondes

De wedstijden voor jongeren bestaan uit drie rondes. De eerste ronde vond plaats op school, waarbij de scholieren een ongeziene passage Latijn of Grieks voorgelegd kregen. Daarbij moesten ze vragen te beantwoorden die betrekking hebben op de taal, grammatica, tekstbegrip en cultuur. Aan de eerste ronde deden ruim 800 leerlingen van scholen uit heel Nederland mee, waaruit de beste 40 leerlingen per taal zijn geselecteerd voor ronde twee.

Ronde twee vond plaats in Amsterdam. Daar werden de leerlingen bevraagd over een vastgesteld pensum van ongeveer 100 regels dat ze moesten lezen en bestuderen. Ook gingen ze aan de slag met een creatieve/vrije opdracht die betrekking had op het pensum.

Top drie van Nederland

De beste drie kandidaten zijn door naar de finale. Dat Marije één van de drie finalisten is voor de Olympiade van Grieks is al erg bijzonder. Maar dat ze ook één van de drie finalisten van Latijn is, is wel heel erg speciaal. Zelf kan de zeventienjarige Marije uit Buitenpost het niet geloven, maar blij is ze zeker. Ook de school reageert enthousiast: ‘Onze gymnasiumafdeling van het Lauwers College te Buitenpost levert iedere paar jaar wel een leerling af die enthousiast is om Klassieke Talen te studeren. Maar een andere leerling dan Marije die meedoet aan de Klassieke Olympiaden, hebben we nog niet eerder gehad. Dat Marije nu bij beide talen tot de beste drie van Nederland behoort, is wel erg uitzonderlijk en een fantastische prestatie’, aldus mevrouw Provily, docent Grieks en Latijn.

Marije zit in het laatste jaar en wil hierna Griekse en Latijnse Taal en Cultuur gaan studeren in Amsterdam. ‘Later wil ik misschien lesgeven op een universiteit. Het lijkt mij erg leuk om dan mee te werken aan de ontwikkeling van een lesmethode. Onlangs mocht ik al een les aan klas 3 op mijn school verzorgen en dat beviel erg goed’, vertelt Marije.

Finale

Op zaterdag 25 maart 2023 strijden de finalisten in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden per taal om de eerste, tweede en derde plaats. Zij zullen mondeling worden bevraagd door universitaire docenten der Griekse of Latijnse taal- en letterkunde over een nieuw gelezen pensum. Tijdens de finale zal Marije het Noorden vertegenwoordigen, in een strijd tegen leerlingen uit Amsterdam, Rotterdam, Tiel en Breda. ‘Spannend vind ik het wel, maar ik ben vooral heel erg benieuwd naar de andere finalisten.’

Per taal is een geldprijs van 250 euro te verdienen voor de eerste plek, 150 euro voor de tweede en 100 euro voor de derde plaats, gefinancierd door de organiserende verenigingen. Daarnaast geldt eeuwige roem en een plek op de eregalerij die op de website van Klassieke Olympiaden staat. Toch stelt de organisatie de Olympische gedachte voorop: meedoen is belangrijker dan winnen.