<

Marije en Sjors winnen prijs Certamen Septentrionale

Buitenpost, 20 februari 2023

v.l.n.r. Marije, Sjors, Hettie

Op donderdag 16 februari vond de tiende editie van Certamen Septentrionale - wat Noorderlijke Strijd betekent - plaats op scholengemeenschap De Lindenborg te Leek. Tijdens deze vertaalwedstrijd voor gymnasten uit de vier noorderlijke provincies, gingen leerlingen de strijd met elkaar aan. Leerlingen Marije en Sjors van Lauwers College Buitenpost wonnen hierbij een prijs.

Programma

In de ochtend werden Griekse en Latijnse teksten vertaald die zijn uitgekozen door docenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Daarvoor kregen de leerlingen twee uren de tijd. Daarbij mocht niet overlegd worden. De setting leek verdacht veel op een gymzaal vol met leerlingen die hun eindexamen aan het maken waren. 

In de middag werden de vertalingen nagekeken door begeleidende docenten. Voor de leerlingen stond een pubquiz op het programma, waarbij de leerlingen in teams aan de tand werden gevoeld over hun kennis van de mythologie, literatuur en geschiedenis van de oudheid. De teams bestonden uit maximaal vijf leerlingen per school of uit leerlingen van verschillende scholen. Het team van onze school bestond uit Sjors Paauw, Hettie Zwart en Marije Reitsema van Lauwers College Buitenpost en uit twee leerlingen van een andere school. 

In de prijzen

Na afloop van de pubquiz werden de winnaars van de veraalwedstrijd bekendgemaakt. LC-leerling Marije won hierbij de eerste prijs en Sjors de derde. Ook bij de pubquiz vielen zij in de prijzen; ze eindigden namelijk met hun team op de eerste plek. Het was een mooie middag.