<

Locatie Kollum blijft ‘Superschool’

Kollum, 4 februari 2019

Voor het derde achtervolgende jaar is de opleiding vmbo basisberoepsgerichte leerweg (vmbo-b) van het Lauwers College in Kollum uitgeroepen tot ‘Superschool’. ,,Het is ongelofelijk. Dit is zo’n prachtige erkenning.”

Weekblad Elsevier kwam vorige maand met de scores van haar jaarlijkse onderzoek op de proppen. Net als in 2017 en 2018 stond de Kollumer school met de leerweg vmbo-b in het rijtje ‘Superscholen’ van Nederland. Landelijk kregen in totaal vijftig opleidingen op middelbare scholen dit predicaat. Het Lauwers College Kollum werd gekroond tot beste Friese vmbo-b-school.

,,We zijn er met z’n allen supertrots op”, aldus Jannie de Vries, locatieleider van het Lauwers College Kollum. De Vries benadrukt dat de kwalificatie ‘Superschool’ een verdienste van het collectief is. ,,We doen het met z’n allen voor de kinderen. Als team investeren we veel tijd en energie in de leerlingen. Dat levert wat op”, zo straalt de locatieleider.

In haar onderzoek neemt Elsevier onder meer het aantal zittenblijvers op een school en het slagingspercentage bij het examen mee. Voor wat dat laatste aspect betreft, laat het Lauwers College áltijd uitstekende resultaten zien. Ook bij de opleidingen mavo en vmbo-kaderberoeps zijn er jaar-in-jaar-uit prima scores. ,,Wij voelen ons verplicht om de leerlingen te laten slagen”, geeft De Vries de - morele - insteek van de school aan.

Via extra begeleiding wordt alles in het werk gesteld om aan het einde van de - geplande - rit een ieder met het felbegeerde diploma te zien afzwaaien. ,,De docenten zijn bereid om hierbij tot het uiterste te gaan. Het energielevel is enorm hoog. Sommigen komen zelfs bij de leerlingen thuis”, aldus De Vries over de inspanningen. ,,Uiteindelijk moeten de scholieren het zelf doen en kost het soms veel bloed, zweet en tranen. Maar al het extra’s betaalt zich wél uit. En daar doe je het allemaal voor.”

Naast de intensieve persoonlijke begeleiding besteedt het Lauwers College eveneens veel aandacht aan een veilige sociale omgeving voor de kinderen. ,,Dit aspect is heel belangrijk”, stelt De Vries. ,,De prestaties lijden eronder als een leerling zich niet prettig voelt.” Het gepersonaliseerd onderwijs oftewel GO!, waarmee sinds dit cursusjaar in de eerste klassen aan elke leerling maatwerk wordt geleverd, draagt volgens De Vries ook bij aan het goede onderwijsklimaat. ,,Met GO! gaat het echt goed. We zijn verbaasd hoe de leerlingen het oppakken en hoe snel ze uiteindelijk dit systeem doorhebben.”

Enthousiast aan de slag zijn en blijven, dat gaat in de toekomst zeker ook gebeuren op de nieuwe locatie van de school, is de overtuiging van De Vries. Samen met !mpulse Kollum vestigt het Lauwers College zich over ruim een half jaar in de Campus Kollum aan de Gerrit Bleekerstraat. De beide scholen houden er hun eigen onderwijsconcept, maar maken gebruik van elkaars voorzieningen en faciliteiten.

,,We kijken er heel erg naar uit”, aldus De Vries over de verhuizing. ,,Het is een mooie locatie waar we straks talrijke dingen samen kunnen organiseren.” Het theater (De Colle) en de bibliotheek die eveneens deel van de campus uitmaken, zijn in de ogen van De Vries van grote meerwaarde voor de scholen. ,,Dit prachtige gebouw biedt volop nieuwe mogelijkheden. Dat geeft ook weer energie.”