<

Lezing journalist en schrijver Frank Westerman Lauwers College Buitenpost

Buitenpost, 31 maart 2016

Journalist / schrijver Frank Westerman was op dinsdag 22 maart in Buitenpost. In aanloop naar het profielwerkstuk in vwo 6 gaf hij er een lezing aan de vwo 5-leerlingen van het Lauwers College. Ook was deze lezing bedoeld om leerlingen te laten zien dat je met ambitie en een maatschappijkritische houding op allerlei plaatsen terecht kan komen.

Vanuit zijn vak als journalist / schrijver, maar ook beïnvloed door zijn start als student tropische landbouw, vertelde Frank Westerman over de invloeden in zijn leven en de daaruit voorgekomen werken en publicaties. De leerlingen waren voorbereid op deze lezing in de lessen biologie, algemene natuurwetenschappen, aardrijkskunde en geschiedenis.

Frank Westerman schrijft over waargebeurde zaken. Een gebeurtenis die zijn interesse prikkelt, onderzoekt hij via zoveel mogelijk kanalen. Daarna gaat hij erover schrijven. Als voorbeeld gebruikte hij zijn boek Stikvallei. Aanleiding voor dit boek was de gebeurtenis op 21 augustus 1986 waarbij in de Nysovallei in Kameroen een compleet dorp en alle dieren tussen negen en tien uur ’s avonds sterven. Frank Westerman gaat aan de hand van de verklaringen van wetenschappers, van lokale bewoners en van zendelingen op zoek naar antwoorden. Leerlingen en docenten vonden de lezing zeer geslaagd, zoals bleek uit de haast ademloze aandacht en betrokkenheid.