<

Leesimpuls op Lauwers College door stoere ‘Appie’

Buitenpost, 1 oktober 2018

Het Lauwers College heeft vorige week dinsdag één van de bekendste schrijvers van Nederland over de vloer gehad. Abdelkader Benali entertainde op de locatie Buitenpost van de scholengemeenschap leerlingen van vwo 4 en 5.

Abdelkader Benali was ter gelegenheid van de Boekenweek voor Jongeren naar Buitenpost gekomen. Het doel van deze Literatour - een tournee waarbij landelijk tal van schrijvers langs scholen gaan - is om de kinderen enthousiast(er) te maken voor het lezen van boeken.

In zijn jeugdjaren verslond Abdelkader Benali vele boeken. “Ik hield héél erg van lezen”, zo gaf de bevlogen auteur de vwo’ers te kennen. Wanneer hij weer in een boek dook, ging voor Benali een andere wereld dan de realiteit van alledag open. “Lezen is echt fantastisch en maakt de weg vrij tot verbeelding. Taal laat ruimte over voor interpretatie. Om daar zelf invulling aan te geven, is de kracht van literatuur.”

Zeer openhartig deed Benali zijn verhaal over onder andere de grote liefde voor schrijven en lezen, zijn schoolperiode en de Marokkaanse roots. Op vierjarige leeftijd verliet hij in 1979 met zijn ouders en broertjes en zusjes Noord-Afrika. Rotterdam werd de nieuwe woonplaats.

Voor de familie Benali was het - uiteraard - flink wennen na de verhuizing. In Nederland ging Abdelkader Benali eerst door het leven als ‘Appie’. Deze voornaam hield hij tot het moment dat de inmiddels gelauwerde auteur en dichter achter de betekenis van zijn oorspronkelijke voornaam kwam. “Abdelkader betekent de dienaar van de almachtige, van God. Toen ik dat hoorde, voelde ik mij stoer en was het op een gegeven moment geen Appie meer.”

Op school droomde Benali altijd een beetje weg in de klas, zo erkende hij. “Ik snapte he-le-maal niets van ’t kofschip. En als ik er niets van snap, stop ik met luisteren.” Een punt zetten achter de veelvuldige bezoekjes aan de bibliotheek deed hij nimmer. Integendeel. Lezen bleef Benali’s grote passie, waarna in zijn optiek een logische stap volgde. “Als je zo opgroeit, moet het wel heel raar lopen dat je geen schrijver wordt.”

Inmiddels heeft Benali tal van bestsellers achter zijn naam staan. Met de leerlingen van het Lauwers College sparde hij over de ingrediënten voor een goed verhaal. Spanningsopbouw, personages, humor, onderwerp; de scholieren somden zo een groot aantal elementen op. “Hou het vast. Jullie hebben zelf niet door hoe briljant jullie zijn”, complimenteerde de succesvolle schrijver de tieners met hun ingevingen.

Bij zijn bezoeken aan middelbare scholen is Abdelkader Benali altijd interactief bezig. Aanvankelijk droeg hij alleen voor uit eigen werk. “Daar haalde ik geen voldoening uit.” Vandaag-de-dag vertelt de auteur over van alles en nog wat rond zijn persoon en werk. Buitenpost beleefde de primeur met een rollenspel dat Benali met de klassen deed. Dat pakte prima uit, vond hij. “Zodra de kinderen lachen is het succesvol. Er gaat heel wat in die koppies om. Ik vind het leuk om te doen.”

De docenten Ingeborg Nienhuis, Yvonne Kuipers en Dieuwke Hettinga vonden de visite van Abdelkader Benali aan het Lauwers College eveneens geslaagd en waardevol. “Dit gaat een rol spelen in de literaire ontwikkeling van de leerlingen.” Het feit dat alle acht exemplaren van de roman ‘Bruiloft aan zee’, een van Benali’s succesvolste boeken, in de schoolmediatheek deze weken uitgeleend zijn, beschouwen de docenten Nederlands als een teken dat het bezoek van ‘Appie’ bij de leerlingen leeft.

Daarnaast leverden de gastlessen Abdelkader Benali tal van positieve reacties op bij de scholieren. Zelfs uit vrij onverwachte hoek kwam er bijval, zo constateerden Nienhuis, Kuipers en Hettinga met een glimlach. “Ook nuchtere bèta-jongens vonden het wel mooi.”