<

Leerlingen weer op vrijwilligerspad

Buitenpost, 14 maart 2019

Leerlingen van de locatie Buitenpost van het Lauwers College gaan vrijdag op talrijke locaties als vrijwilliger aan de slag. De 180 tweedeklassers steken de handen uit de mouwen in het kader van LC-doet.

De kick-off van de tweede editie van LC-doet - naar het voorbeeld van het landelijke NL-doet - vond woensdagmiddag plaats in de aula van het Lauwers College in Buitenpost. Bij die gelegenheid was wethouder Margreet Jonker van de gemeente Achtkarspelen ook aanwezig. Mevrouw Jonker gaf de scholieren een groot compliment. ,,Het is geweldig dat jullie je vrijwillig gaan inzetten. Vrijwilligerswerk is best heel leuk”, sprak de wethouder.
Het Lauwers College organiseerde LC-doet in 2018 voor de eerste keer. De tweedeklasleerlingen van vwo, havo en mavo die een jaar terug aan het klussen gingen, toonden zich na afloop enthousiast over de ‘waardevolle ervaring’. Ook de organisaties waar de scholieren een handje hielpen, waren lovend over de ondersteuning. ,,Zij vonden dat de leerlingen daadwerkelijk iets hebben bijgedragen”, aldus docent Gert van Duinen.

Als coördinator maatschappelijke stage heeft Van Duinen nauw contact met de zeer verschillende organisaties en instellingen, waaronder zorgcentra, -boerderijen, basisscholen en botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost. Een jaar geleden konden de scholieren kiezen uit een lijst met in totaal 22 ‘klusadressen’. Bij de tweede editie is dat aantal gegroeid tot 26. ,,Alle ‘oude adressen’ doen weer mee. Dat is geweldig”, stelt Van Duinen over de positieve ontwikkelingen.

Met LC-doet wil het Lauwers College de leerlingen kennis laten maken met vrijwilligerswerk. ,,Dat is van groot belang in onze samenleving. Die bewustwording - ook om anderen te helpen - is er niet altijd”, weet Van Duinen. Daarnaast biedt het project de scholieren de kans een kijkje te nemen in de keuken van organisaties en instellingen. ,,De leerlingen hebben veelal geen idee wat er ergens achter de deuren gebeurt, terwijl ze er soms bijna dagelijks langskomen.”

Bij LC-doet werkt het Lauwers College samen met de Stichting Present De Wâlden. Ondersteuning is er door de gemeente Achtkarspelen. In Achtkarspelen zijn er in totaal circa maar liefst achtduizend vrijwilligers actief, zo vertelde wethouder Jonker bij de kick-off. De wethouder wenste de leerlingen veel plezier bij het klussen op de diverse locaties. ,,Geniet ervan. Het is mooi om te doen.”