<

Leerlingen met flessenactie in touw voor oorlogsslachtoffers

Buitenpost, 20 mei 2022

De flessenactie kwam spontaan van de grond. Zowel leerlingen als medewerkers van het Lauwers College Buitenpost waren van oordeel dat er íets voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne moest worden gedaan. Naast een geldbedrag leverde de actie nog meer op: bewustwording, over het milieu en de enorme waarde van vrijheid.

Het concrete resultaat van de flessenactie bedroeg uiteindelijk 488,70 euro. De helft daarvan werd in de - korte - week voor Pasen vergaard door leerlingen en personeel van het Lauwers College. Supermarkt Coop uit Buitenpost verdubbelde het ingezamelde statiegeldbedrag, waardoor de totaalscore op een kleine vijfhonderd euro uitkwam.

Met supermarktmanager Jan Dooitzen van der Veen van Coop Buitenpost presenteerde een delegatie van de scholengemeenschap donderdagochtend de cheque die richting de in Giro555 samenwerkende hulporganisaties gaat. Namens het Lauwers College waren mavo-3-leerlingen Jelly Hania, Tygo Borger en Gerjan Keizer en mavo-teamleider Henk Numan present in de supermarkt aan de Christinastraat.

,,Wij doen heel graag mee aan het ondersteunen van dergelijke lokale initiatieven”, zo vertelde Van der Veen over het mooie een-tweetje met het Lauwers College. ,,Wij staan graag midden in de samenleving en vinden het fijn om scholen en kinderen te helpen waar dat nodig is.” Daarnaast wees de manager nog op een ander aspect om de leerlingen bij te staan. ,,Het zijn onze nieuwe medewerkers.”

Coop Buitenpost is trouwens bezig met haar laatste weken. Op zaterdag 28 mei gaan de deuren van de winkel dicht om na een zeer grondige verbouwing - ,,het gaat volledig over de kop” - op woensdag 22 juni als PLUS-supermarkt weer open te gaan.

Bij de actie konden de leerlingen en medewerkers van het Lauwers College de statiegeldflessen deponeren in een container in de zitkuil van de school. Het gekozen goede doel van de flessenactie deed de leerlingen ook stilstaan bij de verschrikkingen van een oorlog en onder meer het lot van de Oekraïense vluchtelingen.

Vanuit milieuoogpunt was de actie eveneens van toegevoegde waarde. Het Lauwers College zet steeds meer stappen met projecten rond duurzaamheid en recycling. Teamleider Numan keek met veel genoegen naar het nodige enthousiasme bij de flesseninzameling. ,,Ik zag regelmatig dat kinderen wat in de container gooiden.” Een bijdrage leveren aan een goed doel als Oekraïne en het milieu verdienen steun, zo viel bij de leerlingen te beluisteren. ,,Dergelijke acties zijn altijd goed.” 

Foto-onderschrift:
Tygo Borger, Jan Dooitzen van der Veen, Gerjan Keizer, Jelly Hania en Henk Numan (v.l.n.r.) met de cheque voor Oekraïne bij de flesseninname van supermarkt Coop in Buitenpost.