<

Leerlingen Buitenpost presenteren profielwerkstuk

Buitenpost, 10 maart 2023

PWS Buitenpost

Afgelopen donderdag presenteerden alle havo- en vwo-examenleerlingen van Lauwers College Buitenpost hun profielwerkstuk (PWS) aan een deskundige jury, bestaande uit fractielid Wietske Poelman van de FNP (Fryske Nationale Partij), journaliste Lisa Teakema van RTV NOF en Sjouke Visser directeur van Lauwers College Buitenpost.

De tijd van het profielwerkstuk is voor vele examenleerlingen een spannende tijd; het is immers een verplicht onderdeel van hun eindexamen. Onder begeleiding van docenten hebben de havo- en vwo-leerlingen van het Lauwers College dit schooljaar hard gewerkt aan zeer uiteenlopende thema’s. Een kleine greep uit de onderzoeksonderwerpen is: economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne, invloed van de VAR op het betaald voetbal, therapie met paarden, feminisme, alcoholgebruik onder jongeren onder de 18 en sociale druk.

Jury- en publieksprijs
Van 19.30 tot 21.30 uur vonden er doorlopend presentaties door het hele schoolgebouw plaats. Ook ouders/verzorgers, opa’s en oma’s en broertjes en zusjes waren welkom om de presentaties bij te wonen. De presentaties werden beoordeeld door een driehoofdige jury, die later op de avond een juryprijs en een publieksprijs uitreikte. ‘Het niveau van de werkstukken en de gedrevenheid van de leerlingen maakte diepe indruk op de jury’, aldus onafhankelijk jurylid Wietske Poelman: ‘Ondanks dat deze leerlingen tot de ‘coronageneratie’ behoren, hebben zij genoeg vaardigheden opgedaan om dit allemaal neer te zetten.’

De juryprijs ging naar Hettie Zwart en Nina Zwart. Zij hadden een werkstuk gemaakt over de prestatiemaatschappij: is het écht zo dat meisjes meer druk voelen om te presteren dan jongens? En zijn er nog regionale verschillen te ontdekken? Voor hun onderzoek gingen zij het veld in en spraken ze met jongeren op school in Friesland én in de Randstad. De jury noemde de maatschappelijke relevantie, de gedegen academische onderbouwing en de nieuwswaarde van dit onderwerp als doorslaggevende factoren bij het toekennen van de juryprijs. De publieksprijs ging naar Griete Hijlkema en Lisanne Kooistra. Zij hadden als onderwerp: de invloed van influencers op het koopgedrag van jongeren. De aanstekelijke presentatie heeft blijkbaar vele bezoekers beïnvloed om op dit tweetal te stemmen.

Video RTV NOF