<

Leerlingen Buitenpost trainen volop voor HarkemaRun

Buitenpost, 7 juni 2023

BUITENPOST – Er worden flink wat kilometers gemaakt op het Lauwers College te Buitenpost. De tweedejaarsleerlingen zijn er namelijk in training voor de HarkemaRun van 20 juni 2023. In ruim tien weken tijd is er met project ‘Fit zijn Scoort’, gezamenlijk en op een bewuste manier, toegewerkt naar het doel om in juni minimaal 5 kilometer te kunnen hardlopen.  

Fit zijn Scoort

Het project ‘Fit zijn Scoort’ werd in schooljaar 2009-2010 op het Lauwers College opgezet door de vaksecties LO, Natuur- en Scheikunde en Biologie. Destijds voor de toenmalige tweedeklassers. In het schooljaar daarop werd het project nogmaals uitgevoerd. Ditmaal als een vijfdaags project binnen de school, waarbij leerlingen met allerlei opdrachten inzicht kregen in de biologische en fysische kanten van bewegen en inspanning. Om het project verder uit te bouwen, ontving de school te Buitenpost een subsidie van de gemeente Achtkarspelen. Dat maakte het mogelijk om samen te werken met organisatie IRun2BFit, onder leiding van oud-marathonloper Gerard Nijboer. De nadruk kwam hiermee te liggen op training, fitheid en gezondheid. Zo ontstond het idee om het project af te sluiten met een deelname aan een officiële loop: de Leijenloop in Opeinde (Drachten).

Na twee schooljaren stopte de subsidie en ging het Lauwers College zelfstandig verder onder de oude naam ‘Fit zijn Scoort’, wat sinds jaar en dag een begrip is op Lauwers College Buitenpost. Na een tal van edities werd besloten om deel te nemen aan een loop dichterbij; de HarkemaRun. Na een succesvolle deelname aan de loop van vorig schooljaar, hoopt de school de HarkemaRun ook dit jaar succesvol te volbrengen.

5 of 10 kilometer

De trainingen startten in maart dit jaar. Eén keer per week in klassikaal verband tijdens de lessen lichamelijke opvoeding (lo) en minimaal één keer per week op eigen gelegenheid. Allemaal om het doel ‘minimaal 5 kilometer kunnen hardlopen’ te behalen. Tijdens de lessen lo werd onder andere ingegaan op trainingstechnieken, looptechniek, voeding, mentale training en positieve groepsdruk. Aan de hand van een logboek houden de leerlingen hun vorderingen bij. Uiteindelijk werkt iedere leerling toe naar een persoonlijk doel; een streeftijd voor de af te leggen kilometers. 

Op dinsdagavond 20 juni laten 160 leerlingen en een tiental docenten tijdens de HarkemaRun te Harkema zien wat ze in hun mars hebben. Leerlingen mogen daarbij kiezen of ze de 5 of 10 kilometer gaan volbrengen.

Docent Rynette Leenstra over Fit zijn Scoort:

Item Omrop Fryslân, vanaf minuut 48:47