Leerling Razwan Popal jeugdcommissaris van de koning
Buitenpost, 15 maart 2016
Afgelopen 9, 10 en 11 maart deden negen leerlingen van de debatclub van het Lauwers College mee aan het Frysk Jeugd Parlement (FJP) in het Provinsjehûs in Leeuwarden. Hoogtepunt was de verkiezing van de jeugdcommissaris van de koning door het FJP. Uit de drie kandidaten werd Razwan Popal gekozen, die met een vlammende toespraak het FJP wist te overtuigen dat hij de beste kandidaat was. Bijna 50% van het FJP stemde op hem. Razwan wordt woensdag 23 maart beëdigd als jeugdcommissaris van de koning.
Drie dagen lang maakten de jongeren plannen en lobbyden en debatteerden zij om ervoor te zorgen dat bepaalde problemen in Friesland die voor jongeren spelen, werden opgelost. De commissie Krimp bedacht dat de dependance van de Rijksuniversiteit Groningen in Leeuwarden meer bekendheid zou moeten krijgen, zodat jongeren ervoor kiezen in Leeuwarden hun opleiding te gaan doen. De kans is dan groter dat deze hoogopgeleide jongeren in Friesland blijven wonen. Een ander voorbeeld was de commissie Frysk die met een voorstel kwam om een zogeheten ‘Fryske dei’ op scholen te introduceren om jongeren meer bekend te maken met de Friese cultuur.
De leerlingen hadden de opdracht de belangen van deze regio te behartigen. In Sneek zou een plan ter bevordering van toerisme worden uitgevoerd. De jeugdparlementariërs wisten dat plan om te buigen naar een voorstel dat toerisme rond Eastermar of het Lauwersmeergebied zou bevorderen. Sneek had immers al de immens populaire Sneekweek, zo beredeneerden zij. Door ook de regio rond Drachten te noemen, gingen ook de leerlingen van OSG Singelland mee in het plan.
Elk jaar doen er vanuit het Lauwers College leerlingen mee aan het FJP. Vanuit het FJP worden er leerlingen geselecteerd die mee mogen doen aan het Model European Parlement. Afgelopen jaar mocht Anouk Krist deelnemen aan het MEP in Den Haag. Bijna alle leerlingen die deelnemen aan het FJP zijn lid van de debatclub van het Lauwers College en zij doen mee aan wedstrijden als het Nationaal Jeugddebat en Op Weg Naar Het Lagerhuis. Het Lauwers College doet jaarlijks mee aan het FJP omdat het leerlingen politiek bewust maakt, omdat ze betrokken raken bij hun omgeving en omdat het ze betere (wereld)burgers maakt.