<

LC Kollum ziet en hoort haar leerlingen ook in deze ‘coronatijd’

Kollum, 26 maart 2020

De scholen in Nederland zijn al een week gesloten en het team van Lauwers College Kollum heeft een week van onderwijs op afstand erop zitten. Medewerkers hoefden niet lang na te denken over hoe ze de leerlingen thuis onderwijs zouden kunnen bieden in deze uitzonderlijke tijd. Het Gepersonaliseerd Onderwijs (GO) waar ze twee jaar geleden mee zijn begonnen, is volledig digitaal en afgestemd op de leerling waarvan coaching een ontzettend groot en belangrijk onderdeel is. 

De leerlingen van Lauwers College Kollum beschikken allemaal over een Chomebook. Onderbouwleerlingen werken aan hun leerdoelen die allemaal online in het programma Peppels staan. Ze kunnen daar voor elke week zien met welke leerdoelen ze per vak aan de slag moeten. Daarnaast zijn de methodes volledig digitaal en kunnen docenten de leerlingen en hun leerproces op die manier goed volgen.

De leerlingen in de bovenbouw werken deels digitaal, deels uit lesboeken. Om deze leerlingen op een gepersonaliseerde manier te kunnen laten werken gaat een docent veelal in gesprek met de leerling om te bepalen hoe deze zijn/haar leerdoelen wil bereiken.

‘‘Coaching is erg belangrijk bij ons op school en leerlingen hebben wekelijks contact met hun coach over hun eigen leerproces en welbevinden. Onze coaching gaat in deze tijd gewoon door. Op de dagen dat de leerlingen normaal hun coachuur zouden hebben, hebben ze nu contact via chat of videogesprekken met mij. Ik heb mijn coachleerlingen allemaal vorige week gesproken en dat vind ik heel fijn. Zo blijven we contact houden, ook al is er op dit moment even afstand, het voelt niet zo op deze manier’’, aldus docente Nederlands Petra Wierstra. 

Ook voor de leerlingen in de bovenbouw is het contact met hun coach ook erg belangrijk, zij bevinden zich immers in de examenjaren van het vmbo. Deze leerlingen hebben ook nu wekelijks contact met hun coach. Marijke Steensma, docente Nederlands: ‘‘Het is fijn dat de lijntjes met de leerlingen en hun ouder(s)/verzorger(s) kort zijn, net als normaal. Samen slaan we ons door deze moeilijke tijd heen, wetende dat we op elkaar kunnen rekenen.’’

Op werkdagen werken de docenten online en zijn ze beschikbaar voor dus coaching, maar ook voor vragen, extra uitleg en zelfs lessen via videogesprekken. “De omschakeling van normale lesdagen naar het afstandsleren ging eigenlijk heel makkelijk. Ons GO is zo ingericht dat leerlingen heel goed zelf weten wat ze kunnen doen zodat het onderwijs niet stil hoeft te staan. De zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid waar we in het begin van het schooljaar veel tijd aan hebben besteed, werpt vooral nu zijn vruchten af. De leerlingen weten heel goed hoe ze contact met de docent kunnen krijgen en dat blijkt nu uitermate effectief. We hebben extra mogelijkheden toegevoegd voor eventuele extra instructie en de leerlingen nemen daarin het initiatief om daaraan zelf deel te nemen” aldus Sjanie Bremer, docente Engels. “Het contact met de leerlingen is anders dan normaal en ik mis de leerlingen om me heen, maar het contact is er wel en net zo leuk als op school!” zegt Sjanie Bremer en de andere dames sluiten zich hierbij aan. 

Er zijn veel positieve reacties van leerlingen en ook ouders over de manier waarop het team van Lauwers College Kollum onderwijs op afstand verzorgt en over hoe men contact met de leerlingen blijft houden. “Samen moeten we ervoor zorgen dat de leerlingen in de leerstand blijven,” meldt Jannie de Vries, locatieleider. “Ik ben enorm trots op mijn team en op al onze leerlingen”, gaat ze verder, “dat ons gepersonaliseerde onderwijs de toekomst heeft, dat wisten we natuurlijk al, maar het bewijst ons nogmaals hoe goed wij inspelen op de behoefte van de veranderende maatschappij.”