<

Lauwers College kiest voor duurzaam en plaatst 644 zonnepanelen

Buitenpost, 6 februari 2017

“We besparen circa 8.000 m³ gas en bijna 150.000 kWh stroom per jaar. Dat is zo’n 40% van ons energiegebruik. Het Lauwers College levert hiermee een bijdrage aan een duurzame toekomst.”

 

Na de installatie van de WKO voor de verwarming en koeling van het Junior College in 2013 heeft het Lauwers College in de voorbije zomer een zonnecentrale van 644 panelen op de schooldaken van de locatie Buitenpost aangelegd. WKO staat voor warmte / koude opslag. Met een put van circa 60 meter diepte gebruiken we warm grondwater voor de verwarming van het Junior College. In de zomer wordt gekoeld water gebruikt voor de koeling van het gebouw.

Beide systemen zorgen er voor dat we fossiele eindige energie inruilen voor nieuwe, lokaal opgewekte energie. Zo zijn we in Buitenpost voor een deel zelfvoorzienend geworden. Dat was ook een van de doelen die de Gemeente en het Lauwers College hebben afgesproken rondom de financiering van het Junior College. De bijdrage die de school leverde voor de nieuwe huisvesting wordt deels terugverdiend doordat ze nu lagere energiekosten heeft.

Door deze systemen besparen we circa 8.000 m³ gas en bijna 150.000 kWh stroom per jaar. Dat is zo’n 40% van ons energiegebruik. Het Lauwers College levert hiermee een bijdrage aan een duurzame toekomst. Lagere CO2-uitstoot geeft een gezonder klimaat.

Geke Teitsma en Suzanne Hoen, leerlingen van VWO 6, hebben deze ontwikkelingen aangegrepen voor het maken van een profielwerkstuk (PWS) over 'de groene school'.