<

Lauwers College hoort tot de top van Nederland

Lauwers College, 23 januari 2017

‘Superschool’ en ‘best presterende grotere middelbare school’; het zijn niet de minste kwalificaties die het Lauwers College ten deel vallen. Terwijl Elsevier dit weekend de vestiging in Kollum roemt als superschool, meldde het Friesch Dagblad onlangs dat het Lauwers College het beste presteert van alle grotere middelbare scholen in de provincie.

Het Friesch Dagblad keek daarbij vooral naar de slagingspercentages, en dan naar de percentages van twee van de vestigingen het Lauwers College: die in Kollum en Buitenpost. Maar liefst 95,2% van de leerlingen slaagde voor het eindexamen. Voor de locatie Kollum lag dit percentage zelfs op 100% geslaagden. De krant telt de derde vestiging van het Lauwers, in Grijpskerk, niet mee. Die ligt namelijk net over de provinciegrens, in Groningen. Was Grijpskerk wel meegeteld, dan was het percentage nog hoger geweest: daar slaagde namelijk net als in Kollum 100% van de examenkandidaten.

Kollum: beste Friese vmbo-b school
De Lauwers-vestiging in Kollum is volgens Elsevier de beste vmbo-b school in Fryslân en hoort tot de 45 beste scholen van Nederland. Elsevier baseert dat op gegevens van de inspectie. Die beoordeelde scholen het afgelopen jaar op punten als: zitten leerlingen op het schoolniveau dat de basisschool adviseerde (of lager/hoger), hoe vaak blijven leerlingen zitten en met welke cijfers slagen ze? Het Lauwers College in Kollum scoorde op alle onderdelen in de hoogste categorie, en van alle vmbo-b scholen het hoogste in Fryslân.

Bestuurder Gerard Janze is trots op ‘zijn’ Lauwers College; “We hebben de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan de kwaliteit van ons onderwijs. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen.” Ook locatiedirecteur Jaap Holvast in Kollum is in zijn nopjes: “Bij ons staan de leerlingen altijd voorop. Het is daarom ook mooi om te zien dat de grote betrokkenheid en inzet van ons team zulke prachtige resultaten oplevert.”