<

Lauwers College Grijpskerk bezoekt Tweede Kamer

Grijpskerk, 7 februari 2020

Grijpskerk/Den Haag – Ruim op tijd en bepakt met genoeg eten en een ID-kaart stapten leerlingen van klas 4 dinsdagochtend om 08.00 uur de bus in. Bestemming? De Tweede Kamer in Den Haag.

Dat politiek een ‘ver-van-mijn bed-show’ is voor veel leerlingen staat vast. Logisch ook, wanneer je zelf nog niet stemgerechtigd bent en je alles wat je over politiek weet, leert vanuit de schoolboeken. Docenten van het Lauwers College in Grijpskerk vonden dat dit anders kon en dus werd er een excursie georganiseerd naar de Tweede Kamer in Den Haag.

Met zo’n drie uur reizen in het verschiet zitten we in de bus naar Den Haag. De telefoons zijn opgeladen voor entertainment en sommige leerlingen hebben zelf een bordspel meegenomen om de tijd te verdrijven. Met een groep van zes docenten, is er altijd wel die ene docent die het niet kan laten om toch nog even een geografische toelichting te geven over onze reis. Iets na elven arriveren wij in Den Haag en kan het programma beginnen.

Het programma waar wij aan deelnamen heette ‘politiek in een dag’ en werd georganiseerd door de organisatie ProDemos. In dit programma wordt eerst de voorkennis getest doormiddel van een korte quiz. Aangezien deze leerlingen allemaal het vak maatschappijleer hebben gehad in klas drie en nu het vak maatschappijkunde en/of economie volgen, gaat dit hen glansrijk af. Als docent maatschappijleer/maatschappijkunde kan ik niets anders dan trots zijn. Andere onderdelen waar onze leerlingen aan deelnamen waren een democratielab waarin leerlingen hun houding ten opzichte van de democratie onderzochten, debatteren over een politiek probleem, een binnenhofcheck en zelfs een heuse escaperoom waarin de leerlingen standpunten moesten innemen over een maatschappelijk probleem. Tijdens elk onderdeel konden de leerlingen muntjes verdienen voor een ‘grote prijs’. Game on!

Een bezoek aan de publieke tribune van de Tweede Kamer mocht natuurlijk niet ontbreken tijdens deze dag. De leerlingen hadden verwacht veel actie en een stevig te zien in de Tweede Kamer. Helaas viel dit tegen en zagen ze alleen dat er verschillende moties werden ingediend. Veel leerlingen kwamen na afloop vragen of ze nog een keer naar binnen mochten als er wel een debat plaatsvond.

Een kers op de spreekwoordelijke taart was toch wel dat één van de groepen een kort bezoek mocht brengen aan het ministerie van defensie, geregeld door een van de collega’s die de zwager is van mevr. Bijleveld. Verder dan de entree kwamen we niet, maar toch. Een ander hoogte punt was het spotten van dhr. Kuzu. Of was het toch dhr. Azarkan? De discussie tussen de oude- en jonge ogen blijft.  

Na zo’n lange en goed gevulde dag mochten de leerlingen anderhalf uur voor zichzelf invullen. De maagjes werden gevuld bij de diverse fastfoodetablissementen. Vijf minuten voor de eindtijd zaten alle leerlingen al in de bus en was het wachten op de docenten. Iedereen aanwezig? Klaar? Rijden maar!

We kijken terug op een geweldige en leerzame dag. Zeker voor herhaling vatbaar!