<

Komt dat zien, komt dat zien op donderdag 25 april - Ondernemersmarkt

Buitenpost, 16 april 2024

Leerlingen werken aan de promotiematerialen van hun eigen onderneming

BUITENPOST – Tweehonderd leerlingen van Lauwers College Buitenpost kropen in de afgelopen maanden in de huid van een ondernemer, tijdens het project Jong Ondernemen. Met dit project ontwikkelden ze een eigen product of dienst die ze vervolgens op donderdag 25 april daadwerkelijk in de markt gaan zetten tijdens de Marktdag op school. Ook tweedejaars mavoleerlingen doen mee, zij organiseren een Fancy Fair. De opbrengst van de Marktdag en de Fancy Fair komt ten goede aan het Ronald McDonald Kinderfonds.

Jong Ondernemen

De jonge ondernemers komen van 3 havo en 3 vwo, die met dit project in tien economielessen kennismaakten met alle facetten die bij het ondernemerschap komen kijken: van het bedenken van een bedrijfsnaam tot het schrijven van een ondernemingsplan en het bepalen van een marketingstrategie. En van de kostprijs en verkoopprijs berekenen tot aan financiële “risico’s” nemen.

Met het project Jong Ondernemen wil het Lauwers College de leerlingen laten ontdekken waar ze goed in zijn en hun vaardigheden (verder) laten ontwikkelen. ,,We proberen als school een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van het ondernemerschap in de regio. Wie weet krijgen de leerlingen de smaak van het ondernemen te pakken en starten ze na hun schoolcarrière een eigen bedrijf. Deze manier van onderwijs past ook goed bij de ontwikkelingen op het Lauwers College waarbij leerlingen naast het leren van theorie, ook steeds vaker praktijkopdrachten uitvoeren”, aldus Meinte Brandsma, docent bedrijfseconomie aan het Lauwers College te Buitenpost.

Marktdag

Het project wordt op donderdagmiddag 25 april afgesloten met een Marktdag & Fancy Fair op school. Met vlotte pitches, flyers, posters en een pakkende slogan proberen de leerlingen hun onderneming zo goed mogelijk in de markt te zetten. Dat het een aantrekkelijke middag gaat worden, blijkt al uit de grote diversiteit aan producten die verkocht gaan worden. Te denken valt aan zelfgemaakte chocoladerepen, bloemenzaadjes en sieraden, maar ook aan tote bags en door leerlingen samengestelde pakketjes die zich goed lenen voor een verjaardagspresentje of bedankje. Daarnaast is er een keur van smakelijke aanbiedingen te koop en zijn er verschillende activiteiten te doen waarmee een prijs kan worden gewonnen.

Het uiteindelijke doel van deze middag is om zoveel mogelijk winst te maken, wat ten gunste komt aan het door de leerlingen gekozen goede doel: het Ronald McDonald Kinderfonds. De markt is om 14.00 uur geopend en afgelopen om 17.00 uur. Zegt het voort, zegt het voort!