<

King Lear

Buitenpost, 18 mei 2017

Woensdag 10 mei 2017 zijn de leerlingen van VWO 5 naar de stadsschouwburg geweest om het toneelstuk Lear te zien naar het toneelstuk King Lear van Shakespeare. Het toneelstuk werd opgevoerd door de Toneelmakerij en was in een modern jasje gestoken alhoewel het decor middeleeuws was.

Lear is het regeren moe en wil zijn koninkrijk aan zijn dochters geven, maar niet voordat ze hem vertellen hoeveel ze van hem houden. De twee oudste dochters drukken zich uit in superlatieven en de jongste dochter zegt dat ze ‘gewoon’ van hem houdt, zoals het een goede dochter past. Dit zint Lear niet en hij verbant haar. Alle perikelen die daarop volgen leiden tot verraad en gekte van Lear. Naast deze verhaallijn is er nog een andere verhaallijn die hiermee verweven is. Zijn goede vriend, de Earl van Gloucester, heeft problemen met zijn zonen. De ene is een wettige zoon en de andere is een onwettige zoon en deze laatste voelt zich achtergesteld en zorgt ervoor dat zijn vader gelooft dat zijn wettige zoon uit is op zijn dood en op die manier alles wil erven. Uiteindelijk komt de waarheid boven water en de kortzichtigheid van zowel Lear als Gloucester heeft tot gevolg dat de meeste karakters dood zijn aan het eind van het stuk, zoals gebruikelijk in de tragedies van Shakespeare. Is het vaak zo dat er nog een sprankje hoop is aan het eind van veel van zijn tragedies, bij King Lear is dit duidelijk niet het geval. 

Voor een aantal leerlingen was dit een eerste kennismaking met een toneelstuk in een schouwburg. Alhoewel King Lear niet een makkelijk stuk is, was deze voorstelling voor de leerlingen goed te volgen. Hieronder staan een vijftal reacties van leerlingen uit de V5B klas.

“Ik vond het toneelstuk niet geweldig. Het acteerwerk vond ik wel goed en de effecten met de camera’s vond ik wel afwisselend. Het stuk zelf sprak mij minder aan omdat het nogal langdradig was. Het decor sprak elkaar ook wat tegen. Ook was het een beetje vreemd dat iedereen dood ging op het einde. De ervaring om eens een toneelstuk in de Stadsschouwburg te bekijken was wel erg leuk, ondanks dat de stoelen niet erg comfortabel waren”.

“Ik vond het toneelstuk heel erg interessant. Het was begrijpelijk en ik kon het hele stuk goed volgen. De acteurs en actrices waren allemaal erg goed. Ze praatten duidelijk en waren goed verstaanbaar. Ik vond het idee van de schermen erg leuk. Het was heel creatief. Het einde vond ik een beetje gehaast. Dit zorgde voor wat verwarring. Al met al was het een goede moderne voorstelling van Shakespeare’s King Lear”.

"Het toneelstuk begon met het tonen van live beelden op een beamer. Dit vond ik wel interessant. Ook werd er veel gespeeld met schmink. De spelers hadden ineens een wond als bijvoorbeeld hun ogen werden uitgestoken. Ik vond het begin wel interessant omdat er veel moderne dingen in voor kwamen, zoals telefoons en dus ook de beamer projecties. Later vond ik het wat moeilijker om mij te concentreren. Vooral omdat de gebeurtenissen van de hak op de tak waren. Over het algemeen vond ik het wel leuk om te kijken”.

“In zijn totaliteit vond ik het toneelstuk niet erg leuk. Dit had te maken met het enorme langdradige verhaal. Wel vond ik de setting zeer knap en vooral de techniek van het toneelstuk. Toch vond ik het wel een ervaring die ik een keer wilde meemaken, want een toneelstuk hier op school of in de Stadsschouwburg is wel een erg groot verschil qua beleving. Dus ben ik achteraf blij dat ik er ben geweest, maar het toneelstuk zelf vond ik niet heel interessant”.

“Het toneelstuk was best leuk. Ik vond het acteren goed en het verhaal leuk. Het verhaal speelde zich af in de tegenwoordige tijd maar voor mijn gevoel werd dit maar half doorgevoerd. Dit vond ik jammer. Ook al hou ik niet zo van toneelstukken, dit vond ik best leuk”.

(http://www.toneelmakerij.nl/nl/voorstellingen/lear/)