<

Internationaliseringsreis Wit-Rusland

Buitenpost, 12 april 2019

Met ons internationaliseringsprogramma stimuleren wij onze leerlingen om zich meer en meer internationaal te oriënteren. In het kader van internationalisering gaan zes leerlingen van 4-vwo op reis naar Wit-Rusland. Ze gaan op reis op maandag 6 mei en komen op 10 mei weer terug. Leerlingen en begeleidende docenten zullen tijdens deze uitwisseling ervaren dat ze te maken hebben met een andere cultuur; die zich uit in een andere taal, andere eetgewoonten en andere gebruiken. Ze zullen zien dat er behoorlijke verschillen bestaan met het leven in Nederland. Dat zal soms ook een uitdaging zijn. Het zal een mooie bijdrage leveren aan het de ontwikkeling van interculturele competenties. Hier kunnen ze de rest van hun leven profijt van hebben.

Wit-Rusland of Belarus, officieel de Republiek Belarus, is een binnenstaat in Oost-Europa. Het land grenst aan Rusland in het noordoosten, aan Oekraïne in het zuiden, aan Polen in het westen en aan Litouwen en Letland in het noordwesten. Het land wordt ook wel “de grote onbekende” genoemd. De hoofdstad van Wit-Rusland is Minsk (Минск) en telt ongeveer 1,8 miljoen inwoners.

Onze leerlingen verblijven vijf dagen in Minsk en volgen daar een uitgebreid programma. Ze zullen onder andere een bezoek brengen aan de Staatsuniversiteit van Wit-Rusland en aan het lyceum van de Staatsuniversiteit, te vergelijken met ons vwo. Daar zullen ze kennismaken met het onderwijssysteem en met leerlingen van het lyceum om ervaringen uit te wisselen.

Voorts staat er een excursie naar het kasteel Mir op het programma. Het kasteel staat op de werelderfgoedlijst van Unesco en dateert uit de 16e eeuw. Het ligt op een afstand van 90 kilometer van Minsk.

Onze leerlingen zullen voorts een stadstour maken door Minsk en een bezoek brengen aan het Museum of Great Patriotic War, een van de grootste musea ter wereld gewijd aan WWII. Op 9 mei zijn de leerlingen aanwezig bij de viering van Victory Day, de dag dat de overwinning op de Duitsers in 1945 wordt gevierd. Ze zullen onder andere getuige zijn van een spectaculaire vuurwerkshow.

Het hele programma wordt uitgevoerd onder leiding van een deskundige Engels (en uiteraard Russisch) sprekende gids.
We vertrouwen op een bijzonder boeiende reis!