<

Interactive Day op Lauwers College Buitenpost

Buitenpost, 19 juni 2023

BUITENPOST – Wat doe je als journalist? Wat moet je doen als er brand ontstaat? En hoe ziet het werk van een wethouder eruit? Afgelopen vrijdag maakten 140 havo- en vwo-leerlingen van Lauwers College Buitenpost tijdens ‘Interactive Day’ kennis met de lokale politiek, overheidsdiensten (politie en brandweer) en de lokale media.

Interactive Day

,,Uit de boeken valt veel te leren, maar het zelf eens ervaren in de praktijk is nog veel leerzamer. En het is ook nog eens leuker”, aldus Dineke Wagenaar, docent maatschappijleer. Zo kwam de docente van het Lauwers College op het idee om met een nieuwe projectdag te starten: Interactive Day. Hierin werkt de school samen met de gemeente Achtkarspelen, met als doel om leerlingen op interactieve wijze kennis te laten maken met het publieke domein.

Vier workshops

De dag startte om 8.15 uur op het gemeentehuis van Achtkarspelen met een aftrap door Sierd Vegelin, wethouder onderwijs. Daarna volgden de leerlingen vier korte, interactieve workshops bij de lokale politiek, de brandweer, de politie en lokale omroep RTV NOF. Bij RTV NOF ging het onder andere over mediawijsheid en fakenieuws; de politie ging met de leerlingen in gesprek over drugs en agressie; en bij de gemeente werd gedebatteerd over subsidies voor lokale sportverenigingen en over een vuurwerkverbod in de gemeente. Eerst keken de leerlingen naar hoe raadsleden en een wethouder zo’n debat voeren. Daarna debatteerden ze zelf over de stelling ‘elke inwoner van Achtkarspelen mag onbeperkt wietplanten in de tuin hebben of kweken, voor eigen gebruik of handel’. De laatste workshop was van de brandweer, waarbij het zelf blussen met de brandweerspuit niet mocht ontbreken. Vooral niet tijdens deze zonovergoten junidag.

Voor herhaling vatbaar

De dag werd in de tuin van het gemeentehuis afgesloten met een lekker broodje. De leerlingen reageerden positief, vooral op het gesprek met de politieagente. ,,We kregen de mogelijkheid om dingen te vragen die normaal niet in een les worden behandeld. Dat was erg leuk én leerzaam”, aldus één van de leerlingen. ,,Daar heb je mensen uit de praktijk bij nodig”, voegt Wagenaar hieraan toe. Ook het bijwonen en voeren van een debat en een bezoek aan de brandweerkazerne werden gewaardeerd.

,,Het was een geslaagde dag, met dank aan gemeente Achtkarspelen, de politie, brandweer en RTV NOF. Terugkijkend op deze dag zeggen wij dat dit zeker voor herhaling vatbaar is. Wellicht sluiten dan ook andere scholen uit Achtkarspelen aan”, aldus Wagenaar.