<

Interactief kennismaken met de brandweer, politie en politiek

Buitenpost, 11 juni 2024

BUITENPOST – Wat doe je als politieagent? Wat moet je doen als er brand ontstaat? En hoe ziet het werk van een wethouder eruit? Afgelopen vrijdag maakten alle 3 mavo-, 4 havo- en 4 vwo-leerlingen van Lauwers College Buitenpost – die maatschappijleer volgen – kennis met de lokale politiek, de politie en de brandweer tijdens de tweede editie van ‘Interactive Day’.

Interactive Day

,,Uit de boeken valt veel te leren, maar het zelf eens ervaren in de praktijk is nog veel leerzamer. En het is ook nog eens leuker”, aldus Dineke Wagenaar, docent maatschappijleer. Zo kwam de docente van het Lauwers College vorig jaar op het idee om met een nieuwe projectdag te starten: Interactive Day. Hierin werkt de school samen met de gemeente Achtkarspelen, de politie en de brandweer met als doel om leerlingen op interactieve wijze kennis te laten maken met het publieke domein. Na het grote succes van vorig jaar, vond afgelopen vrijdag de tweede editie plaats.

Vier workshops

De dag startte voor de meeste leerlingen op school. Daarna volgden zij vier korte interactieve workshops bij de lokale politiek, de brandweer en de politie. In het gemeentehuis van Achtkarspelen werd een workshop gegeven over de lokale politiek. Hierbij waren verschillende raadsleden van Gemeentebelangen Achtkarspelen, CDA en GroenLinks aanwezig, evenals de wethouder onderwijs Jelle Boerema. Eerst keken de leerlingen naar hoe raadsleden en een wethouder zo’n debat voeren. Daarna debatteerden ze zelf over de stelling ‘er moet een vuurwerkverbod komen in Achtkarspelen’.

Bij de brandweer werd ook een interessante interactieve workshop gegeven. Naast dat brandweerlieden vertelden over hun veelzijdige werk, mochten de leerlingen vooral ook zelf dingen ervaren. Onder andere hoe het is om in een kamer vol met rook te stappen. En hoeveel druk er eigenlijk op een brandweerspuit zit.

Op school vertelden twee politieagenten hoe hun gemiddelde werkdag eruitziet. Hierbij waren er veel vragen vanuit het publiek, die allemaal beantwoord werden. Tenslotte was er tussen de workshops door ook ruimte voor ontspanning en om even na te praten bij de foodtruck die voor het gemeentehuis stond. ,,De overheerlijke panini’s vielen goed in de smaak”, glimlacht Wagenaar.

Voor herhaling vatbaar

De leerlingen reageerden positief, vooral op het gesprek met de twee agenten. ,,We kregen de mogelijkheid om dingen te vragen die normaal niet in een les worden behandeld. Dat was erg leuk én leerzaam”, aldus één van de leerlingen. ,,Daar heb je mensen uit de praktijk bij nodig”, voegt Wagenaar hieraan toe. Ook het bijwonen en voeren van een debat en een bezoek aan de brandweerkazerne werden gewaardeerd.

,,We blikken terug op een succesvolle dag vol ontmoetingen. Ons doel om leerlingen op deze dag op een positieve manier in aanraking te laten komen met de politiek en veiligheidsdiensten, en dat ze daardoor meer kennis en begrip opdoen, is wederom ruimschoots behaald.”