<

Groene gedachtegoed krijgt steeds meer invulling

Lauwers College, 2 juni 2017

Het Lauwers College heeft een nieuwe stap gezet op het pad van duurzaamheid. Sinds kort maakt de scholengemeenschap gebruik van een elektrische auto. “Het past bij onze ideeën en geeft uitstraling.”

De - volledig - elektrische auto is gestationeerd bij de vestiging van het Lauwers College in Buitenpost. Het voertuig wordt momenteel hoofdzakelijk gebruikt door de conciërges. Directeur Dick Boersma hoopt dat in de toekomst ook docenten de wagen zullen pakken als ze voor de school op pad gaan. “Het moet nog gaan groeien”, weet Boersma.

Tot ruim een maand geleden had het Lauwers College de beschikking over twee door verbrandingsmotoren aangedreven bedrijfsauto’s. De klussenbus met de traditionele motor is er nog steeds. De kleinere wagen - waarmee onder meer tussen de drie schoollocaties in Buitenpost, Kollum en Grijpskerk wordt gependeld - was versleten en aan vervanging toe. Het was, aldus Boersma, hét moment om te investeren in een elektrische auto.

De komst van de elektrische auto heeft louter positieve reacties opgeleverd, zo vertelt Boersma over de eerste ervaringen. Het Lauwers College denkt vijf tot zes jaar vooruit te kunnen met de wagen, die ook ingezet wordt voor het vervoer van zieke kinderen naar huis. Het geluidsarme voertuig heeft een actieradius van circa tachtig kilometer. Het opladen van de accu doet het Lauwers College met de eigen groene stroom van de locatie Buitenpost. De zonnepanelen die op het dak van de school liggen, voeden ook de laadpaal die aan De Hoefslag is neergezet.

Met de complete zonne-energiecentrale, die in de zomer van 2016 in gebruik werd genomen, voorziet het Lauwers College in veertig procent van het jaarlijkse stroomverbruik van vestiging Buitenpost. Het is de bedoeling dat het nieuwe schoolgebouw in Kollum ook de beschikking krijgt over zonnepanelen. Mogelijk gaat het Lauwers College bij de locatie Grijpskerk ook investeren in duurzame energie, blikt Boersma voorzichtig vooruit.

Naast de materiële inspanningen in het duurzaamheidsproces - in Buitenpost heeft het Lauwers College eveneens de beschikking over een zogeheten KWO-systeem (koude- en warmteopslag) voor het Juniorcollege - maakt de scholengemeenschap ook werk van groene initiatieven voor de leerlingen. Het Lauwers College gaat zich aansluiten bij Energy Challenges, een breed omarmd project in Noord-Nederland waarbij gedrag en techniek samenkomen. De kinderen worden uitgedaagd om aan de slag te gaan met besparing en duurzaamheid. En dat niet louter in praktische zin. “Het is ook om de leerlingen bewust te maken van het energievraagstuk”, aldus Boersma de educatieve doelstelling van het project.

Ook moet Energy Challenges een positieve impuls geven aan de arbeidsmarkt en de werkgelegenheid in de regio. Er gaat momenteel veel kennis verloren, stelt Boersma over de ontwikkelingen in Noordoost-Friesland. “De krimp is nu écht te merken.” Bovendien heeft techniek de toekomst, is de algehele verwachting. Het is volgens de directeur van het Lauwers College zaak om volop in te zetten op innovatieve ontwikkelingen en de ambities waar te maken. “Het kost wat, maar het is de investering meer dan waard.”

Foto-onderschrift
Conciërge Jacques van Hes (links) en directeur Dick Boersma met de elektrische auto.