<

Harkemaster geocacher zorgt voor flinke schoonmaak in Buitenpost

Buitenpost, 3 maart 2017

BUITENPOST – Gerdina van der Wiel (13 jaar) uit Harkema heeft vorige week een zogeheten CITO-event gehouden in het Haersma de With park in Buitenpost.

Het event werd georganiseerd vanuit een maatschappelijke stage, als onderdeel van het onderwijsprogramma dat scholengemeenschap Lauwers College in Buitenpost biedt.

Gerdina van der Wiel is erg gemotiveerd en creatief. Ze heeft gezocht naar een unieke activiteit die past bij haar interesse. Zo mag ze graag geocachen, met de GPS erop uit en schatten zoeken in de natuur. De Harkemaster komt daardoor op plekken waar anderen in de omgeving het bestaan niet eens van weten.

Het CITO-event (Cache In Trash Out) is een ander onderdeel van geocachen. Het doel is om met meerdere geocachers het milieu in parken, bossen of andere buitenplaatsen te verbeteren. Gerdina van de Wiel heeft zelf contact opgenomen met de gemeente Achtkarspelen om toestemming te vragen voor het zoeken van afval.

Met de gemeente had de leerlinge van het Lauwers College een fijn contact. Achtkarspelen zorgde voor zakken, veiligheidshesjes, handschoenen en grijpstokken en het afvoeren van het afval. Zelf zorgde Gerdina van der Wiel voor de aanmelding van het event op de pagina van de geocache-organisatie.

Al snel na plaatsing waren er de eerste aanmeldingen. Uiteindelijk gingen er zo’n vijftig personen door de groenstroken en parken van Buitenpost. Gerdina van der Wiel had zo’n grote opkomst niet verwacht en al helemaal niet dat er mensen uit Assen, Groningen, Deventer kwamen om afval te zoeken in Buitenpost.

De ochtend begon met koek, koffie en zopie. Voor Gerdina van der Wiel het moment om iets te vertellen over de verwachting van de ochtend De ochtend was erg gezellig. Al snel werd er gesproken over de gezamenlijke hobby en natuurlijk ging iedereen afval zoeken. Er werden in totaal 24 volle zakken met afval opgehaald.

Na afloop kreeg een ieder nog een heerlijke kom soep en was er voor de kinderen een cadeautje. Ondanks dat Gerdina van der Wiel het ’s morgens ineens wel heel erg spannend vond, ziet ze terug op een geslaagde ochtend en is ze blij met de vele positieve reacties. De Harkemaster scholiere denkt er al over na om er een jaarlijks terugkerende actie van te maken.

Bron: www.defeanster.nl
Foto’s: Linda Feenstra