<

Het eerste Lauwers College maatschappijleer gemeenteraadsdebat

Buitenpost, 4 december 2017

Het eerste Lauwers College Maatschappijleer Gemeenteraadsdebat

Moet de Friese taal nu echt de tweede landstaal zijn? Of zou het Nedersaksisch, met 4,2 miljoen sprekers toch een wat meer gesproken taal, ook een landstaal kunnen worden? En die vroege schooltijden, kan daar niet eens wat aan gedaan worden?

Afgelopen maandag 27 november debatteerden de leerlingen havo 4 en vwo 4 over zelf ingebrachte stellingen met gemeenteraadsleden van alle fracties uit de gemeenteraad Achtkarspelen. Zelfs wethouder Spoelstra (CDA) deed mee en wist zich, ondanks niet altijd even bij de leerlingen populaire uitspraken goed staande te houden. De gemeenteraadsleden konden met elkaar in debat, maar ook voor de leerlingen was er mogelijkheid tot reageren. Waarom is die alcoholleeftijd nu eigenlijk van zestien naar achttien gegaan? En is dat vak geschiedenis echt nodig in de onderbouw? De politici vonden allemaal van wel. De enige kwestie die een duidelijke splijtzwam bleek was de opvang van vluchtelingen. Alleen de meest schrijnende gevallen, vond de heer Hoekstra namens de VVD. Maar een kleine AZC moet toch ook wel kunnen, vond de heer Nicolai namens de PvdA. En opvang in het dorp zelf en naar ratio van inwoners, zodat de ‘mienskip’ zorg draagt voor de vluchtelingen, was dan weer de oplossing van de heer Brinkman van de FNP. Ook Gemeentebelangen Achtkarspelen en de ChristenUnie lieten van zich horen; meneer van Oosten van de laatstgenoemde partij peilde zelfs af en toe de stemming in het publiek.

Het was een trucje dat hij al een week eerder had gebruikt om leerlingen te enthousiasmeren voor deelname aan de Jongerenraad, een politiek orgaan bestaande uit jongeren dat los van partijpolitiek advies zou geven aan verbeteringen in de politiek van Achtkarspelen. Vanwege hun uitgesproken mening en af en toe toch recht-voor-je-raapargumenten werden naderhand ook leerlingen die opvielen gevraagd deel te nemen aan deze Jongerenraad. Lydeke Zandbergen, oud-rector van het Lauwers College en lid van het CDA vindt dan ook dat debatteren en argumenteren gestimuleerd moet worden bij leerlingen.

Anderhalf uur en vijf stellingen later werden de politici met een daverend applaus bedankt. Dit was een prima start van een mooie traditie, een jaarlijks terugkerend evenement: het Lauwers College Maatschappijleer Gemeenteraadsdebat.