<

Fleurige rentree met lekkernij op scholen Lauwers College

Lauwers College, 10 maart 2021

,,Wat krijgen we nu dan…” Een groep leerlingen komt onder een kleurrijke ballonnenboog door het gebouw binnen. De scholieren zijn zichtbaar verrast door het feestelijke welkom. ,,Wat een ontvangst. Dit had echt niet gehoeven. Maar het is wel heel mooi.”

Op alle drie locaties van het Lauwers College - in Buitenpost, Kollum en Grijpskerk - bruiste het maandagochtend weer deels als vanouds. De leiding wilde de terugkeer van de leerlingen na een lange periode van louter thuisonderwijs niet zomaar laten passeren. En dus werden er rode lopers uitgerold, fleurden ballonnen en slingers de boel op en was er een gebakje / stukje oranjekoek.

,,Het is fijn dat onze leerlingen er weer zijn. Er komt weer schwung in de school”, aldus havo-teamleider Sjouke Visser van het Lauwers College Buitenpost. Samen met vwo-teamleider Willie Donker en locatiedirecteur Gretha Dam heette Visser de leerlingen persoonlijk welkom bij hun rentree op De Hoefslag. ,,Ze kunnen hun klasgenoten weer ontmoeten en elkaar écht zien. Dat is geweldig.”

De comeback van de levendigheid en reuring in het schoolgebouw doet Donker eveneens glunderen. ,,Leerlingen brengen veel dynamiek met zich mee.” Het scherm houdt meer tegen dan alleen het virus, zo stelt Donker. ,,Ook mis je de contacten en de lichaamstaal. Een welkom in de online-les is heel statisch.”

Dat ze weer naar school kunnen, vinden de eersteklassers Tijmen en Jaap ‘leuk’. Met het thuisonderwijs konden en kunnen ze goed uit de voeten. ,,Dat was op zich ook wel prima. Maar we missen de klasgenoten en de gezelligheid in het lokaal.” Durk van havo 4 zegt er hetzelfde over. ,,Het is leuk om mijn vrienden weer te zien.” De havist volgt de lessen liever in het lokaal dan thuis achter het scherm. ,,Op school is de concentratie beter. Thuis is er meer afleiding.”

Door de coronavoorschriften - onder meer de anderhalve-meter-maatregel - kunnen de leerlingen nog niet elke dag naar school. Het Lauwers College heeft de klassen opgedeeld in verschillende groepen. Per dag heeft een groep les in het lokaal, de andere leerlingen volgen bij deze hybride-onderwijsvorm de lessen online. Voor een optimale voorbereiding blijven examenleerlingen havo-5 en vwo-6 om de dag naar school komen en volgen de mavo-4 leerlingen elke dag fysiek de lessen op school. Zij konden de afgelopen lockdown-periode ook dagelijks in het gebouw terecht.

Waar sommige andere scholen meteen na de voorjaarsvakantie de deuren weer openstelden, koos het Lauwers College er bewust voor dit een week later te doen. ,,We wilden de zaken logistiek goed op orde hebben en wilden niet voor onverwachte verrassingen te komen te staan”, aldus locatiedirecteur Dam. Tal van aspecten vergden volgens haar een gedegen voorbereiding. ,,Er komt meer bij kijken dan alleen een rooster in elkaar zetten.”

Nadat de eerste ‘uurtjes’ in de vertrouwde omgeving waren gemaakt, kregen de leerlingen in de loop van de ochtend een welkomstgebakje. De lekkernij, die in de lokalen werd bezorgd, werd hier en daar met gejuich en applaus onthaald. Glunderende gezichten gaven aan dat het gebaar in de smaak viel. ,,Het is lekker”, zo smikkelde een leerling. ,,Maar dat we hier weer kunnen zijn, is nóg veel fijner.”