<

Eyeopener voor scholieren bij bedrijventour

Buitenpost, 4 juli 2023

BUITENPOST/KOLLUM - Afgelopen donderdag kregen zo'n veertig tweedejaarsleerlingen van twee mavoklassen van het Lauwers College te Buitenpost een kijkje achter de schermen bij zes bedrijven in Kollum en Buitenpost. Aan de middag waren ook doe-activiteiten gekoppeld. 

Met het oog op de toekomst vindt het Lauwers College het van groot belang om haar leerlingen al in een zo vroegtijdig mogelijk stadium bezig te laten te zijn met loopbaanoriëntatie. Het liefst ook buiten de onderwijsmuren. ,,Zo kunnen ze een beter beeld krijgen van de mogelijkheden in de diverse sectoren”, aldus techniekdocent Jelle Hoogterp.

Hoogterp is nauw betrokken bij het stimuleringsprogramma Sterk Techniekonderwijs in Noordoost-Friesland (STO-NOF) dat het enthousiasme voor techniek en technologie in de regio moet aanwakkeren. Eén van de ontwikkellijnen van STO-NOF is om techniek met activiteiten onder de aandacht van de leerlingen te brengen. Ook vormt het creëren van verbindingen tussen het onderwijs en het bedrijfsleven een belangrijk aandachtspunt. Deze kruisbestuivingen vonden er tijdens de bedrijventour volop plaats. 

Bedrijfsbezoeken

De leerlingen waren afgelopen donderdag onder andere te gast bij De Haan Bouwbedrijf, Minco Bouwmaterialen, zwembad De Kûpe - allen te Buitenpost - en Starko Carrosserie- en Constructiebedrijf, Houthandel Barkmeijer en Fotocadeau in Kollum. Per klas werden drie adressen bezocht, waar gedurende een klein uur van alles te zien en te beleven was.

,,Dit is hartstikke leuk en zeer geslaagd”, keek relatiebeheerder Harriët Hoekstra van STO-NOF terug op de visites. Hoekstra was mee op tournee in Kollum. ,,Het is prachtig om de leerlingen te laten zien wat voor mooie bedrijven we hier hebben. We zijn er heel blij mee dat ze de deuren openzetten. Het is ook de intentie om dit te herhalen.”

Net als Hoekstra had ook Hoogterp volop complimenten voor de ondernemers in petto. ,,Dit is voor herhaling vatbaar, absoluut.” De bedrijven zijn best wel klaar om het onderwijs te ontvangen, luidde de conclusie van de docent over de gang van zaken. ,,Het is geweldig om te zien wat er allemaal in geïnvesteerd is. En het mes snijdt aan twee kanten. De ondernemingen hebben personeel nodig en voor de leerlingen is het een eyeopener.”

De bedrijven toonden zich eveneens enthousiast over het bezoek van de ‘toekomstige werknemers’. ,,We moeten het toch van de jeugd hebben”, aldus een van de ondernemers. ,,Er komt weinig jeugd meer in de bouw. Wanneer ze er op deze manier een beetje mee in aanraking komen, kan dat zeker een impuls geven. We hebben nog steeds handen nodig en dat blijft ook zo.”