<

Excursie Tehatex naar Amsterdam

Buitenpost, 9 maart 2022

3 maart 7.20 uur. De bus staat al vroeg klaar. Een vroege leerling vertelt me dat het 'aan de lucht te zien, een mooie dag gaat worden'.
De stemming zit er goed in, sommige leerlingen hebben vooraf al een route gemaakt om in het Rijksmuseum te gaan lopen en checken de Rijksmuseumapp of er nog meer aan toegevoegd kan worden.
De busrit gaat voorspoedig en Martin de buschauffeur loodst ons door de nauwe straatjes in de binnenstad. Achterin de bus mompelen leerlingen dat ze het B-rijbewijs al lastig vonden, diep respect voor Martin de buschauffeur.
Eenmaal in het Rijksmuseum lopen we meteen door naar de eregalerij en leerlingen huiveren bij het aanzicht van de Nachtwacht. "Hij ligt op de grond!'. Vanwege een restauratie aan het frame van de Nachtwacht zien we inderdaad de achterzijde. In een glazen ruimte zijn 2 restaurateurs aan het werk. Het blijkt nog steeds een van de meest indrukwekkende objecten van het Rijksmuseum te zijn. Maar er is meer gespot: een vliegtuig (hoe is dát daar gekomen?), een boot, kroon, replica's en heel veel details van meesterwerken die nu opvallen, maar op het smartboard in de klas wegvallen. Ik ben erg tevreden dat ze dit opmerken! Het oog voor detail is dus goed ontwikkeld wat handig kan zijn voor het eindexamen.
Na een heerlijke lunch in het lentezonnetje gaan we door naar het Moco. Een prachtig modern museum en een leuk contrast met het ochtendprogramma. Hier zijn spiegelkamers die je laten afvragen wat onder en boven is, maar ons ook laten verwonderen over de kracht van kleur en de invloed die het heeft op ons allen. De hyperrealistische schilderijen en sculpturen van The Kid vallen in de smaak.
Banksy's werk blijkt gezien de huidige situatie tussen Rusland en Oekraïne een nieuwe betekenislaag te krijgen. Kunst laat ons reflecteren op de actualiteit, zo blijkt maar weer.
In de beeldentuin hebben we een groepsfoto gemaakt voordat we weer in de bus terug naar Buitenpost stapten.
Nynke had gelijk; het was een prachtige dag.

Wat fijn dat leerlingen weer IN het museum mochten genieten van de kunst.
Bedankt.

Annemarie en Agnes