<

Excursie Tehatex

Buitenpost, 1 december 2022

Dinsdag 15 november zijn we met de examenleerlingen havo en vwo op pad gegaan. Wat was het een feestje! Echt. Heerlijk.
We zijn naar het Kröller-Müller museum en het net verbouwde museum Arnhem geweest.
Onderweg hadden we best wat oponthoud maar onze buschauffeur Jaap heeft allerlei sneaky, alternatieve routes genomen waardoor we nergens echt stil hebben gestaan. 

Kröller-Müller was voor alle leerlingen een nieuwe ervaring en het was prachtig om hun verwondering te zien. "Zóveel bekende schilderijen in een museum bij elkaar", "Mevrouw, ik heb al 5 schilderijen herkend uit ons boek", "Het is allemaal zo mooi". Wij hebben ontroerend lieve leerlingen die rustig in het museum gaan tekenen en met hun neus bovenop de verfklodders van Van Gogh staren. Wij doen gezellig met hen mee.
Buiten in de beeldentuin waren veel beelden al ingepakt om ze te beschermen tegen de naderende winter en de 'Jardin d'émail van Jean Dubuffet was helaas ook gesloten. Maar het werd droog en het zonnetje begon te schijnen, dus we móesten wel lekker even naar buiten voor een fijne wandeling in de tuin langs werken van o.a. Martha Pan en Rodin. Ook geen straf uiteraard.

In het Museum Arnhem hebben we een rondleiding gekregen passend bij het examenthema van Murat en Roberto. Hier zijn we met name bij de expositie 'Ten minste houdbaar tot' met onze neus op de feiten gedrukt: klimaat, 'vuile voetstappen' van landen in verhouding tot het aantal inwoners, de hoeveelheid steen die verpulverd wordt om één gouden ringetje te maken. Het zal ons bijblijven en ons twee keer doen nadenken bij ons gedrag als consument. Toch was het ook allemaal prachtig en wonderbaarlijk mooi. Ook Roberto heeft genoten, want meerdere malen riep hij dat wij zo lief waren en dat hij ons het hele museum wel wilde laten zien. Maar de bus stond alweer op ons te wachten.
Op de terugweg zijn er meerdere leerlingen in slaap gevallen, blijkbaar was het een intensieve dag.
Volgende week weer? Graag!

Annemarie Havinga en Agnes Busse