<

Examenleerlingen MAW bezoeken Politiek Den Haag én de Schilderswijk.

Buitenpost, 20 december 2021

Dinsdag 14 december en woensdag 15 december vertrokken wij met de examenleerlingen H5/V6 naar Den Haag.

Ondanks de nodige aanpassingen in het programma en de groepsgrootte (kleinere groepen, dus dan maar twee dagen in plaats van één) waren wij blij dat het toch door kon gaan.
In alle vroegte vertrokken wij vanuit Buitenpost voor de lange rit naar de Hofstad...

Politiek Ochtendprogramma

Daar aangekomen bezochten wij eerst ProDemos. (Deze organisatie verzorgt allerhande rondleidingen/educatie etc. rondom de Nederlandse politiek en rechtsstaat).
Hier werden de leerlingen 'opgewarmd' met een politieke quiz, waarna zij een Kamerdebat gingen "naspelen".
Deze simulatie van het Kamerdebat vond plaats in een ruimte waarin de Tweede Kamer volledig is nagebootst, dus inclusief spreekgestoelte, interruptiemicrofoons etc.
De leerlingen gingen helemaal op in hun rol als Kamerlid. Prachtig om te zien. |
Aan het einde van het ProDemos programma volgde nog een digitale speurtocht op de Lange Voorhout (o.a. Raad van State en de tijdelijke Eerste Kamer zijn hier gevestigd). Het programma werd afgesloten met een rondleiding op het Binnenhof. Op de dinsdag "spotten" leerlingen tijdens de pauze hier nog enkele bewindslieden rondom het ministerie van Algemene Zaken/Torentje. Verder is het momenteel rustig op het Binnenhof vanwege de renovatie van de Tweede en Eerste Kamer.
Een bezoek aan de tijdelijke Tweede Kamer zat er deze keer niet in, vanwege de coronamaatregelen. Desondanks hebben de leerlingen toch even een indruk kunnen krijgen van het politieke middelpunt van Nederland.

Sociaal-cultureel Middagprogramma

Bij het vak maatschappijwetenschappen behandelen we naast politicologische concepten óók sociologische concepten, bijvoorbeeld identiteit, sociale cohesie, globalisering. En waar kun je nou eens goed kennismaken met wat deze begrippen 'in de dagelijkse praktijk' betekenen? Juist! In de Haagse Schilderswijk met 30.000 inwoners van meer dan 130 nationaliteiten! Tijdens de zogeheten 'Bewonerstour'  lieten bewoners ons kennismaken met de vele gezichten van deze bijzondere wijk. Er werden in twee kleinere groepen verschillende maatschappelijke instellingen (jongerencentrum, buurthuis, stagehuis etc.) bezocht, waarbij we in gesprek gingen met de betrokkenen. Gesprekken over armoede, over discriminatie, jeugdwerkloosheid... echt van alles werd besproken. Leerlingen stelden ook veel vragen. "Wat verschilt deze wereld met die van ons" was iets wat je veel hoorde deze dagen. Naast de maatschappelijke instellingen bezochten we ook een jonge Marokkaanse en een Braziliaanse ondernemer in de wijk. Deze boden ons typische snacks uit hun landen aan: op die manier kon er ook letterlijk 'geproefd worden' aan deze andere culturen. Beide dagen sloten we ons programma in de Schilderswijk af met een bezoek aan één van de oudste en grootste moskeeën van de wijk. Hier werden we opnieuw bijzonder gastvrij onthaald en ook hier volgde een bijzondere uitwisseling. We zagen de wasruimtes, leslokalen, verschillende gebedsruimtes en in alle ruimtes werd van alles verteld door enthousiaste vrijwilligers. Ook 'lastige' thema's binnen de islam waren bespreekbaar. Aan het einde volgde een rondleiding in de traditionele wasruimte voor de overleden moslims. Deze rondleiding en met name het verhaal van de jonge man (30 jaar) die deze 'laatste wassing' wekelijks verricht, maakten diepe indruk op zowel leerlingen als docenten.

Kortom, een uitermate interessante en geslaagde excursie.

Maarten Noorman & Dineke Wagenaar
Docenten maatschappijwetenschappen Buitenpost