<

Excursie Den Haag: Tweede Kamer & Schilderswijk

Buitenpost, 13 oktober 2023

Vrijdag 6 oktober was het weer zover: de jaarlijkse excursie naar Den Haag stond op het programma voor de leerlingen van 5 havo en 6 vwo die het vak maatschappijwetenschappen volgen. Met name het middagprogramma sprak de collega’s van aardrijkskunde aan en zodoende gingen ook de leerlingen AK van 6 vwo mee.

Politiek in een halve dag

In de ochtend volgden we het programma “politiek in een halve dag” van Prodemos. Tijdens dit programma gingen leerlingen kijken naar wat er gebeurde met het door henzelf ontworpen wetsvoorstel, vormden ze hun mening over belangrijke politieke kwesties in het Stemlab en brachten ze een bezoek aan de Tweede Kamer. Leerlingen (& docenten) vonden het leuk om dit eens met eigen ogen te bekijken.

 

Bezoek aan de Schilderswijk

Na een lange uitgebreide pauze waarin leerlingen konden lunchen (en shoppen) was het in de namiddag tijd voor een bezoek aan de Schilderswijk. De leerlingen AK maakten hier voorafgaand een buurtprofiel en daarna was het tijd om kennis te maken met de buurt waar veel over wordt gepraat, maar waar minder mee wordt gepraat. 

Eén van de zaken die opviel was dat onze leerlingen weinig in contact komen met verschillende afkomsten of andere religies. Daar kunnen vooroordelen uit ontstaan, aangewakkerd door de media ("rellen in de Schilderswijk"). De gesprekken die we voerden waren daarom ontzettend interessant. Niet alleen vanwege de (voor)oordelen van de leerlingen, maar ook vanwege de vooroordelen van de bewoners zelf over Friesland. Blijkbaar eten niet alle leerlingen kaas en woont niet iedereen op een boerderij. De verschillen tussen mensen uit Friesland en de Schilderswijk waren in dat opzicht ook niet zo groot: de leerlingen verstonden geen Turks en de mensen in de wijk verstonden geen Fries. Verder bleek dat we allemaal veel waarde hechten aan het hebben van een buurt- of dorpscentrum waar culturele activiteiten zijn.

Afsluitend brachten we een bezoek aan een Turks restaurant. De leerlingen konden na een lange dag allemaal de maaltijd waarderen die we daar kregen. Rond 21.00 uur stapten we weer in de bus om terug te keren naar Buitenpost. Leerlingen (en docenten) keerden met vele ervaringen en indrukken rijker terug naar Friesland.  

Dank met name aan collega Mevrouw Wagenaar, die ook dit jaar weer deze excursie mogelijk maakte! 

Maarten Noorman
Docent Maatschappijwetenschappen 

Meer Lauwers-nieuws lezen? Klik hier!