<

Examenscores bovengemiddeld

Lauwers College, 1 juli 2019

De examens zijn voor het Lauwers College opnieuw uitstekend verlopen. De resultaten op de drie locaties van de christelijke scholengemeenschap waren bovengemiddeld. ,,Het zijn mooie scores. We zijn hartstikke tevreden”, aldus directeur-bestuurder Gerard Janze.

Bij zeven van de negen opleidingen in Buitenpost, Kollum en Grijpskerk was sprake van een slagingspercentage van honderd of bijna honderd. In Kollum haalden alle leerlingen van de leerwegen vmbo-basis en vmbo-kader hun diploma. Datzelfde was het geval bij de LC-vestiging in Grijpskerk. Ook de mavo-tak van deze school scoorde met 96 procent zeer hoog.

Van de mavo-leerlingen in Kollum kon uiteindelijk 85 procent de vlag hijsen. In Buitenpost vielen vooral de resultaten van de havo en de mavo op. Bij deze beide richtingen haalde 95 procent van de leerlingen het examen. Het vwo zat met een percentage van 86 iets onder het landelijk gemiddelde.

Met de scores op de locatie Kollum kan teamlocatieleider Jannie de Vries uitermate goed uit de voeten. ,,Het is een prachtig resultaat. Daar kunnen we als school trots op zijn”, stelt De Vries. ,,De leerlingen hebben keihard hun best gedaan. Ook de docenten hebben veel energie in de examens gestoken.”

De inzet vertaalde zich onder meer bij de herkansing in een flinke verbetering van de scores. ,,Een ieder verdient een geweldige pluim”, aldus De Vries over de gepleegde inspanningen. ,,Er is prima teamwork geleverd.”

In Grijpskerk lieten alle drie leerrichtingen in 2016, 2017 en 2018 een honderd-procent-score zien. Dat deze prestatie bij de jongste examens niet opnieuw uit de bus rolde, doet de schoolleiding geenszins treuren. Integendeel. ,,We zijn heel tevreden”, vertelt coördinator Harold Wever. ,,Dit hadden we niet zien aankomen. We hadden de vrees dat het minder goed zou uitpakken. Maar met een flinke dosis inzet en persoonlijke begeleiding zijn de examens toch prima verlopen.”

Het samenspel tussen leerlingen, ouders en school leidde op de locatie Buitenpost eveneens tot fraaie resultaten die deels boven verwachting waren. ,,We zijn hier heel blij mee. Het zijn prachtige cijfers”, aldus directeur Gretha Dam. Op de havo slaagde maar liefst 95 procent van de examenkandidaten. ,,De havo springt er dit keer écht uit. Zo’n hoog percentage hebben we nog nooit gehad.”

De resultaten van de examens zijn altijd afhankelijk van talrijke aspecten, weet Dam. ,,Een verklaring hangt af van vele factoren. Dat is bij zowel mee- als tegenvallende scores het geval.”

Net als op de beide andere locaties liet het tweede tijdvak op het Lauwers College in Buitenpost eveneens verrassende dingen zien. Het was ook hier het gevolg van de extra aandacht voor de leerlingen. Dam: ,,Die investering verdient zich dubbel en dwars terug. Dat is mooi om te zien.”