<

Examenprimeur mavo-3-leerling

Buitenpost, 17 juni 2021

Hij vindt het een mooie taal. Als professioneel contentcreator wil Marc de Jong later het Engels ook volop gaan gebruiken. Dat moet zeker lukken: als leerling van klas 3 van het Lauwers College Buitenpost slaagde hij al voor het mavo-examen Engels.

Daarmee zorgde Marc voor een primeur op het Lauwers College. Nog nooit eerder schoof een mavo-scholier uit klas 3 aan bij het centraal eindexamen. Bij de vwo-tak van de scholengemeenschap - met vestigingen in Buitenpost, Kollum en Grijpskerk - komt het wel vaker voor dat leerlingen vervroegd examen in een bepaald vak doen.

Met een goed gevoel, maar wel met honger (,,ik was vergeten te eten”), ging Marc donderdagmiddag 27 mei aan de slag met het examen Engels. ,,Het was spannender dan bij normale toetsen”, blikt de veertienjarige inwoner van Noardburgum terug op de gang van zaken. De hele grote stille ruimte maakte behoorlijk indruk op hem. ,,Dat was wel even flink wennen.” Daarnaast was Engels het eerste - en dus enige - examen voor Marc. Z’n medekandidaten van klas 4 hadden op dat moment al bijna alles achter de rug.

Bij het verlaten van de examenzaal had Marc vertrouwen in een goede afloop. Die indruk werd eind vorige week bevestigd toen hij het verlossende telefoontje kreeg dat hij was geslaagd. Op de centrale eindtoets scoorde hij een zeer fraaie 7,7. Op de schoolexamens was het ook al crescendo gegaan en was het gemiddelde cijfer een 7,1.    

Dat Marc als leerling van mavo 3 het examen Engels al een jaar eerder dan normaal mocht afleggen, heeft te maken met z’n skills voor het vak. Marc is een excellente leerling, aldus vakdocent Nynke Bouma over zijn capaciteiten voor ’s werelds grootste en belangrijkste taal. Ongeacht het leerjaar mag een school elke leerling aanmelden voor het centraal eindexamen. Wel dient er een persoonlijk programma van toetsing en afsluiting te worden opgesteld.

Vlak voor de herfstvakantie kreeg Marc het aanbod om dit cursusjaar al examen Engels te doen. ,,Ik zag het wel zitten en heb gelijk ja gezegd”, aldus de scholier over het moment dat hij de beslissing nam om ervoor te gaan. ,,Ik ben graag doelgericht bezig en dit paste daar goed bij.” Ook mevrouw Bouma had volop vertrouwen in een goede afloop. ,,Dit is natuurlijk fantastisch. Ik heb niet getwijfeld. Op de toetsdagen ging het goed. Dan zal het bij het examen ook wel goed gaan”, zo luidde de redenering van de docent.

De drive voor de Engelse taal zat er al op jonge leeftijd in bij Marc. Gamen en activiteiten op YouTube leverden een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van z’n vaardigheden. Hierbij was hij regelmatig aangewezen op Engelse handleidingen. ,,Dan was er geen Nederlandse vertaling.” Ook leest Marc graag Engelse stripboeken.

In het komende échte examenjaar hoeft Marc geen Engelse lessen meer te volgen. Hierdoor heeft de mavo-leerling meer tijd voor de andere vakken die dan op stapel staan. Voor het halen van z’n examen Engels kreeg hij een cijferlijstverklaring. ,,We delen helaas geen diploma uit voor één vak”, lacht docent Bouma.

De uitzonderlijke prestatie leverde Marc tal van positieve reacties op. ,,De mensen zijn heel blij voor mij.” Met z’n primeur heeft Marc mogelijk voor een nieuwe stap in de onderwijsontwikkeling op het Lauwers College gezorgd. Bouma: ,,Dit is ook een testfase. Ik denk dat het iets is wat we kunnen herhalen.”