<

Ex-gedetineerde Paul Spruit geeft lezing over zijn ‘bijzondere’ leven

Buitenpost, 29 september 2023

BUITENPOST – Gisterochtend ontving het Lauwers College te Buitenpost een bijzondere gastspreker: ex-gedetineerde Paul Spruit (66). Tijdens zijn bezoek gaf hij een lezing over zijn bijzondere leven, waarover Peter R. de Vries een boek schreef. Binnenkort wordt zijn leven verfilmd.

,,Wie kent mij? Wie weet wie ik ben, en wát ik ben?” Zo startte Spruit de lezing over zijn ‘bijzondere’ leven. ,,Ben ik er trots op? Niet op wat er gebeurd is, wel op wat ik nu doe. Ik probeer jullie te bereiken, jullie aan het denken te zetten.’’ In het lokaal is het muisstil als de ex-gedetineerde aan zijn lezing begint.

Een moord kost meer levens

Het boek van Peter R. de Vries heet ‘een moord kost meer levens’, waarover Paul Spruit tijdens zijn bezoek aan het Lauwers College vertelt. Spruit was 16 toen zijn vader werd gearresteerd voor een dubbele kindermoord in Amsterdam. Het gezin wist niks van deze misdaden. Een normaal leven leiden is voor familie Spruit hierna niet meer mogelijk. Ten einde raad haalt Pauls moeder haar ex-man in huis en vanaf dat moment gaat het mis. Hij blijkt alcohollist te zijn met losse handjes. Meermaals wordt Pauls moeder mishandeld, wat Spruit vijf jaar lang aan moet zien. Aangiftes blijken niets uit te halen en daarom neemt hij het heft in eigen hand.

Als hij zijn moeder op een dag bloedend op de grond aantreft, besluit hij verhaal te halen bij zijn stiefvader. Dit loopt echter anders dan gedacht. Hij vertelt: ,,Ik zocht hem op in de kroeg waar die altijd zat. Hij staat op, loopt langs me en zegt ‘ik ga naar huis’. Samen lopen we terug, maar halverwege stopt hij plotseling. Hij loopt naar me toe en dreigt uit het niets dat hij bij thuiskomst eerst mijn moeder zou vermoorden, en daarna mij. Van het moment daarna weet ik vrijwel niets meer.” Later blijkt dat hij zijn stiefvader met 38 messteken om het leven heeft gebracht. Hij dumpt het lichaam en geeft zichzelf vervolgens aan bij de politie. Vanaf dat moment is zijn leven een criminele achtbaan.

Niet te snel oordelen

Voor de lezing vroeg Spruit aan de leerlingen wat voor straf ze hem zouden geven. De leerlingen overleggen kort met elkaar en komen daarna met een oordeel. De door de leerlingen opgelegde straffen varieerden van 2 jaar gevangenis tot aan 20 jaar. ,,Moord is moord. Zonder context zou ik zeggen levenslang, maar nu ik dit heb gehoord begrijp ik het wel. Toch zou ik 10 tot 20 jaar gevangenisstraf opleggen”, aldus één van de leerlingen.

Uiteindelijk vertelt Spruit dat hij daadwerkelijk 6 jaar cel had gekregen. Na 6 jaar kwam hij weer vrij en wilde hij opnieuw beginnen. Dit viel hem echter zwaar, doordat er in die tijd niet of nauwelijks hulp was om als ex-gedetineerde weer aan de bak te komen. Bovendien liet zijn ex-vrouw hem achter met een torenhoge schuld. Hij belandde in het criminele circuit en raakte betrokken bij een roofoveral, waarbij twee mensen omkwamen. Opnieuw moest hij 6 jaar de cel in. Tijdens die laatste 6 jaar leerde hij Peter R. de Vries kennen. Het boek is voor Spruit een afsluiting van zijn criminele leven. Nu verzorgt hij gastlessen op zowel scholen als in gevangenissen. 

Doel van deze gastles

,,Op dit moment werken we met Maatschappijleer aan het thema Rechtsstaat. Ik wil de lessen graag tot leven brengen en zodoende heb ik Paul Spruit in de les gehaald. Zo’n verhaal maakt impact op de leerlingen en laat ze anders kijken en denken. Iets wat volledig past bij een rechtsstaat”, aldus Dineke Wagenaar, docent Maatschappijleer.

Zelf hoopt Spruit de jongeren voor een dergelijke toekomst te behoeden en dat hij ze heeft laten inzien dat je leven in enkele seconden kan veranderen. ,,Messengebruik verandert je leven. Je moet een mes niet bij je dragen om je veilig te voelen.” Hij hoopt dat als de jongeren ergens mee zitten, dat ze daarover kunnen praten in plaats van dat ze daarnaar handelen.

Verfilming

Vanaf 14 november is het leven van Paul Spruit op Videoland te zien in de dramaserie Een Moord Kost Meer Levens.

 

Meer Lauwers-nieuws lezen? Klik hier!