<

Enthousiaste start van Energy Challenges in Buitenpost

Buitenpost, 24 januari 2018

Het project ‘Energy Challenges’ is dinsdag gestart in Buitenpost. Een zeer gemotiveerde groep leerlingen uit de onderbouw van de school heeft de ‘Kick off’ achter de rug en gaat nu als enige VO school in Friesland de competitie aan met een viertal andere scholen in Noord Nederland.

Het project daagt jongeren uit tot een duurzaamheidscampagne in de school en de regio. Tijdens de campagne gaan de leerlingen op onderzoek uit in de wereld van energie, techniek en duurzaamheid. Het project laat leerlingen zien wat hun invloed is op de energierekening van de school en hoe ze deze rekening door gedrag kunnen beïnvloeden. De leerlingen worden uitgedaagd om als eigenaar van deze energierekening, het energiegebruik te verlagen. Alleen al door gedrag kun je 15 % besparen.

Op de dag van de Kick-off leerden de leerlingen o.a. hoe ze via een computerprogramma gegevens van het energiegebruik in de school kunnen monitoren. Tevens maakten ze een rondgang door het gebouw met een warmtecamera.

De Energizers krijgen een grote poster waarop ze acht gouden sterren kunnen verdienen voor hun prestaties. De stappen van de sterren dagen uit tot originele en creatieve acties die aansluiten bij de school, omgeving en de talenten van de jongeren.

De finale is het bekroningsmoment van de campagne. Alle teams van Energy Challenges mogen presenteren wat ze allemaal hebben gedaan in een periode van vijf maanden. Hoeveel is er bespaard? Wie heeft de mooiste campagne gemaakt? Een deskundige jury bepaalt samen met de Razende Reporters wie er in de prijzen vallen.

In de week voor de Kick off was astronaut en wetenschapper André Kuipers al in Buitenpost met zijn presentatie over duurzaamheid. Deze presentatie vormde een fantastische bijdrage aan het project. Duurzaam doen als het kan, is een must vindt André Kuipers. ‘We zijn allemaal astronaut op aarde!’.

Het Lauwers College ziet het project als een belangrijke bijdrage in de ontwikkeling van de school. Samen zorg dragen voor de aarde, voor nu en in de toekomst.