<

Energy Challenges

Buitenpost, 7 februari 2022

Sinds het schooljaar 2017-2018 is: ‘Energy Challenges’ een bekend begrip op het Lauwers College te Buitenpost. Het is de naam van een competitie, die is opgericht voor leerlingen om op een leerzame manier energie te besparen in schoolgebouwen. In deze competitie worden leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs in contact gebracht met de thema’s energie en energietransitie.

Ook dit schooljaar doen we weer volop mee met de campagne. Twee leerlingen uit het team vertellen wat we tot nu toe hebben gedaan:

Wij zijn het energie team van 2021-2022 we noemen ons Lauwers College ‘’VerduurSamen’’. We hebben naast de naam die we verzonnen hebben ook een logo gemaakt. Hiermee hebben we al een eerste ster gehaald, want daar gaat  het om in de campage, acht sterren halen.

Het doel is dat wij met z’n allen de school duurzamer maken en daarom verzinnen wij verschillende projecten om te doen met elkaar om onze school en duurzamere plek te maken. We hebben vorig jaar (2021) met z’n allen een kerstkraam gemaakt met allemaal leuke kerstknutsels. We hebben hier ongeveer €250,- mee opgehaald als een fundering voor de rest van de energy challenges!

Laatst is de NNRD (afvalverwerker) bij ons over de vloer geweest en die hebben ons vertelt wat er over het algemeen met afval gebeurt, maar ook wat er met het afval van onze school gebeurt. We zijn erg enthousiast over de ideeën en mogelijkheden die ze ons hebben gegeven. Ons team is in groepjes opgesplitst, subteams, om de verschillende projecten goed te kunnen regelen en snel te werken. De groene week, ict, de techniek en de social media groepjes, met deze groepjes vormen wij samen het energy team en willen we graag onze school verbeteren! 

We hebben ook E-waste opgehaald met de Wecycle actie.

We zijn vanaf september ’21 begonnen met het inzamelen van afgedankte elektrische apparaatjes. De drie Wecycle inzamelboxen puilden na twee maanden al uit. Samen met vele leerlingen hebben we zo’n 300 apparaten in kunnen zamelen, dank voor ieders bijdrage!

Door mee te doen met de inzamelactie helpen we een goed doel. Voor elke deelnemende school doneert Wecycle een bedrag aan Stichting Jarige Job. Deze stichting trakteert jarige kinderen uit de armste gezinnen in ons land op een Verjaardagsbox met versiering, traktaties voor op school en thuis en cadeautjes. Volgend jaar doen we weer mee, begin thuis dus alvast met verzamelen ; ).

Binnenkort gaan we met het team aan de slag met het thema afval, we gaan proberen beter afval te scheiden bij de bron. Later vertellen we daar mee over.

Ook gaan we met de technische man Jan Kuipers door het gebouw, zodat we beter weten waar we eventueel kunnen besparen op gas, water en elektrisch. 

Samen zorgdragen voor de aarde, nu en in de toekomst – dat is wat we als school graag willen. Het project Energy Challenges levert hier een belangrijke bijdrage aan.

-Meer informatie over dit project vindt u op energychallenges.nl.-