<

Dominiek D-Day: een 'mooi feestje' met dominostenen en techniek

Buitenpost, 23 maart 2023

BUITENPOST - Onder scholieren in de regio Noordoost-Friesland lijkt de animo voor techniek en technologie groter en groter te worden. Diverse events mogen zich verheugen op flinke belangstelling. Voor de happening GirlsTECH, eind deze maand in Buitenpost, is het aantal deelnemers zelfs circa drie keer zo groot dan verwacht.

Eén van de programma’s om jongeren enthousiast te maken voor techniek en technologie vond de afgelopen maanden plaats op het Lauwers College in Buitenpost. Leerlingen van groep 8 van de basisschool konden er meedoen aan Dominiek; een combinatie van domino en techniek. De kinderen maakten in teamverband allerhande zelf bedachte bouwwerken van hout en andere materialen, waar de dominostenen uiteindelijk over, onder en tussendoor gingen.

Dominiek is - net als GirlsTECH - een onderdeel van het stimuleringsproject Sterk Techniekonderwijs in Noordoost-Friesland (STO-NOF). In eerste instantie was het de bedoeling om één sessie van Dominiek te houden. Door het grote aantal aanmeldingen knoopte de organisatie er een tweede serie van vier middagen aan vast.

D-day

De finale van de tweede reeks was donderdag 16 maart waarbij een groep van vijftien jongens en meisjes liet zien wat voor moois ze allemaal hadden gemaakt. Als klap op de vuurpijl stuurden ze de dominostenen door, over en langs hun aan elkaar verbonden creaties. De ratelende blokjes zorgden voor blije gezichten én voor groot enthousiasme bij de ouders en broertjes/zusjes die op deze D-day het eindspektakel konden aanschouwen. ,,Dit is een mooi feestje”, was een veelzeggende en typerende reactie.

Bij Dominiek maakten de leerlingen spelenderwijs kennis met zowel de zogeheten harde techniek (vrij vertaald ‘werken met de handen’) als de zachte techniek. Bij deze laatste categorie kregen ze te maken met lasersnijders en het programmeren met de nieuwste LEGO-Spike-sets. ,,Dit is heel leuk om te doen”, zo keken de scholieren terug op de vier middagen Dominiek. De creatieve ideeën die ze hadden, konden veelal ook worden verwezenlijkt. ,,Soms lukte het niet, maar meestal wel.”

Dat het allemaal niet even soepel verloopt, is ook niet erg, aldus techniekdocent Jelle Hoogterp van het Lauwers College. ,,Het gaat om het proces. Het is mooi om met z’n allen lekker met techniek bezig te zijn en daarbij stappen te maken.” Hoogterp, die bij de begeleiding door het grote enthousiasme soms handen tekortkwam, beleefde net als de leerlingen veel plezier aan de twee sessies Dominiek. ,,De leerlingen hebben het naar de zin en zijn gemotiveerd”, constateerde de docent. ,,En ze hebben supergoed gewerkt en hele fraaie dingen gemaakt.”

GirlsTECH

In de komende periode gaat Hoogterp verder met de voorbereidingen voor GirlsTECH, dat voor 30 maart op het programma staat. De aanmeldtermijn voor dit event is inmiddels verstreken. Maar liefst 53 meiden hebben zich opgegeven voor de middag met diverse door specialisten verzorgde workshops. De deelnemers gaan er onder meer T-shirts bedrukken, sieraden maken, vliegen met drones en een robot-battle spelen.

Voor GirlsTECH had het organiserende STO-NOF rekening gehouden met een deelname van vijftien tot twintig meiden. ,,Dit is geweldig, zoveel aanmeldingen. Het geeft een boost en extra energie”, glimlacht Hoogterp over de populariteit. ,,Ook dit gaan we weer fixen.”