<

Diplomering Buitenpost

Buitenpost, 7 juli 2020

Wij zijn heel erg trots op onze geslaagde leerlingen die in een wel heel bijzondere tijd hun schoolexamen hebben afgesloten, omdat het centraal examen vanwege corona werd geschrapt. Het betekent zeker niet dat onze leerlingen hun diploma cadeau hebben gekregen. Leerlingen verkeerden eerst een poos in grote onzekerheid. Ze moesten eerst nog schoolexamens maken en hoe doe je dat als je niet naar school kunt? Uiteindelijk is het allemaal gelukt. De leerlingen hebben hard gewerkt en hebben er hard aan getrokken om hun diploma te behalen.

De voorbereidingen voor de diploma-uitreiking confronteerden ons met allerlei coronamaatregelen en beperkingen. Die werden in de tussentijd wel iets versoepeld, maar er golden nog steeds veel restricties. Toen ontstond het idee om het diploma op afspraak thuis te bezorgen. Op 1 juli hebben onze geslaagde leerlingen hun diploma thuis in ontvangst mogen nemen. Docenten toerden langs de leerlingen en na ontvangst volgde er uiteraard een heuse officiële  ondertekening.

Leerlingen waren verguld met het bezoek van hun docent en/of mentor. Er werden mooie herinneringen opgehaald en leuke anekdotes verteld onder het genot van taart, koek, koffie en thee.

We kijken terug op een heel feestelijke diplomering en we bedanken onze leerlingen en hun ouder(s)/verzorger(s) nogmaals voor hun inzet en flexibiliteit.

Interview met examenleerling Maxime Feenstra (havo 5)

Hoe heb je de afgelopen periode ervaren?

Ik heb de afgelopen periode als vreemd ervaren. Opeens konden we niet meer naar school en hadden we geen CE's meer. Het voelt allemaal een beetje dubbel. Aan de ene kant mis je alle dingen die andere eindexamenleerlingen wel hebben meegemaakt, maar aan de andere kant maken wij nu iets mee wat (hopelijk) niemand anders mee zal maken. Het voelt allemaal wel heel onrealistisch. Het voelt niet per se alsof ik ben geslaagd en volgend jaar een nieuwe opleiding ga volgen, mede doordat we ook geen LSD (laatste schooldag) en diploma-uitreiking hebben gehad. Je kunt ook niet even leuk afscheid nemen van je schoolvrienden en -vriendinnen of leraren, dat wordt allemaal op een andere (gepaste) manier gedaan nu.

Vind je het jammer dat er geen examens waren of zie je juist ook de voordelen?

  • Ik had niet verwacht dat het schooljaar op deze manier zou eindigen. Natuurlijk is het jammer, omdat we niet de examenstress mee zullen maken (hoort er toch wel een beetje bij) en dat spannende telefoontje. Aan de andere kant wist je wel direct waar je aan toe was en hoefde je niet alle stof van twee jaar in je hoofd te stampen. Ik wist nu ook direct al welke cijfers ik moest halen en of ik al geslaagd was of niet.

Had je plannen voor de zomervakantie die nu niet door kunnen gaan?

  • Ik zou deze vakantie eigenlijk naar Lefkas, Griekenland, gaan op vakantie, maar deze vakantie is nu verplaatst naar volgend jaar.

Wat ga je na de zomervakantie doen?

  • Lerarenopleiding lichamelijke opvoeding op de Hanzehogeschool in Groningen.

Uitreiking van diploma’s

Onder de meisjes menig stevig stuk,
maar er zijn ook van die nog hele tere,
onder de jongens veel in herenkleren,
en allen, allen stralend van geluk.

Niet langer meer gebukt onder het juk
van heel veel saais om uit het hoofd te leren:
niemand zal ooit nog bij hen informeren
naar passé défini of overdruk.

Maar ’t is meteen ook de examenklas,
die vol saamhorigheid en warmte was,
waarvan men zich zo zorgeloos ontdoet.

Nu slaat voor ’t laatst de grote schooldeur dicht,
en kijk, daar gaan ze: blij en doelgericht
een toekomst met veel heimwee tegemoet.

Willem Wilmink