<

Debatdag havo 4 in raadszaal gemeentehuis Achtkarspelen

Buitenpost, 25 mei 2022

Op maandag 16 mei streden 32 teams tegen elkaar. Een professionele jury bepaalde wie als de debatwinnaars uit de bus kwamen. Onderwerpen varieerden van Onderwijsconcept OPM@@T en Investeren in het onderwijs tot Gasboringen in Groningen en Euthanasie. De debatmiddag vond dit jaar voor het eerst plaats in de raadszaal van het gemeentehuis. Voor veel leerlingen gaf de locatie deze middag extra glans. Ook verlieten veel leerlingen met trots de zaal, omdat ze zichzelf echt overwonnen hadden. En wij waren zeer onder de indruk.

Tijdens de lessen maatschappijleer en Nederlands bereidden de leerlingen zich voor op een clash met de tegenstanders. Niet alleen oefenden ze het debatteren, ook inhoudelijk ontvingen leerlingen begeleiding in de vorm van een opdracht gedocumenteerd schrijven. Voor Nederlands moesten ze een betoog schrijven over hetzelfde onderwerp als dat van het debat, waarbij de nadruk lag op de objectieve, betrouwbare onderbouwing met feiten en onderzoeken. In de pitches en de oefendebatten lag de nadruk op Pathos en Ethos. Wouter Bos had over dit onderwerp een college gegeven bij DWDD-college, waardoor leerlingen nog meer voorbeelden konden bekijken.

Het debat werd becijferd door de vakdocenten. De jury bestond uit Wietske Poelman (raadslid FNP), Dirk Jorissen (docent Engels), Jacob Zwaagstra (fractielid CDA), Thea Kuipers – Dorna (raadslid CDA), Roelof Rooks (docent Engels) en Willie Donker (u allen bekend). Zij onderbouwden hun oordeel natuurlijk met argumenten. Veel leerlingen zag je dankzij de feedback echt groeien, het was een waanzinnig mooie dag!

Catharina Flisijn, Dineke Wagenaar, Maarten Noorman & Bart van Overveld